Bezig met laden...

Logboek

Leonardo Polen toont de nieuwe generatie W-3 helikopter op MSPO 2019

Leonardo Polen toont de nieuwe generatie W-3 helikopter op MSPO 2019

Afgelopen week, van dinsdag 3 tot vrijdag 6 September ging in het Poolse Kielce de 26th International Defence Industry Exhibition MSPO door. Deze jaarlijkse militaire vakbeurs is de tweede grootste in Centraal en Oost-Europa en staat onder bescherming van de Poolse president, A. Duda.

Op helikoptergebied was er de voorstelling door de Poolse vestiging van Leonardo, PZL Swidnik, samen om samen met de Polish Armaments Group de nieuwe versie van de W-3 Sokol helikopter te bouwen.

De originele PZL W-3 Sokol is een medium bi-turbine all-round helikopter. Het toestel is thans aangedreven door twee Pratt & Whitney Rzeszów PZL-10B turboshaft turbines.

Het nieuwe concept voor de Sokol W-3 zal een aantal van de modernste technologieen incorporeren die door de Poolse luchtvaartindustrie worden aangeleverd. Deze samenwerking moet de W-3, die nu de basis vormt van de helikoptervloot van het Poolse Leger, terug op de nieuwste stand der techniek brengen.

De helikopter zal uitgerust worden met:

 • nieuwe rotorbladen
 • een volledig digitaal avionics systeem,
 • volledige glass cockpit met:
  • Flight Management System (FMS),
  • Synthetic Vision System (SVS),
  • digitale maps
  • Terrain Avoidance Warning System (TAWS),
 • een 4-assige digitale autopilot,
 • een nieuw communicatie systeem,
 • turbine FADEC
 • Health & Usage Monitoring Systeem (HUMS). 

Naast deze nieuwe uitrusting zal de W-3 Sokol ook 200 kg meer nuttige lading kunnen vliegen door een aanpassing van de MTOW (maximum take-off power) van 6400 kg tot 6600 kg. 

Op de MSPO 2019 was een maquette te zien van de nieuwe cockpit van de W-3 Sokol. Dit nieuwe concept van de W-3 is niet alleen een paradepaardje van de Poolse luchtvaartindustrie maar zal ook een belangrijke technologische transfer betekenen van de Leonardo groep naar zijn Poolse dochter PZL-Świdnik.

Zowel Gian Piero Cutillo, CEO van Leonardo Helicopters als Sebastian Chwalek, Vice President van de Polish Armaments Group verheugen zich over hun samenwerking die moet leiden naar een militaire helikopter die Polen ook aan andere landen binnen de Nato kan verkopen. Daarvoor kan het toestel ook uitgerust worden met Air-to-Air missiles, Anti-tank missiles, 70mm rocket pods, cannon pods (12.7/20 mm), machinegeweren in de cabine en een Electro Optical Surveillance System, NVG Compatibiliteit en Head Up Display. 

Het is nog niet duidelijk wanneer de nieuwe W-3 op de markt zal komen. Wel werd bevestigd dat een upgrade zal worden aangeboden voor de bestaande W-3 helikopters. Naast Polen is de W-3 ook in dienst in Algerije, Chile, Tsjechie, Filipijnen, Zuid-Korea en Oeganda.

De Poolse Leonardo vestiging, PZL-Swidnik, heeft 3000 medewerkers in dienst waarvan 800 Poolse ingenieurs. Het is een belangrijke speler in de Poolse militaire luchtvaartindustrie en het Poolse leger is voor meer dan 70% van haar helikopter verbonden met PZL-Swidnik. Ook Lockheed-Martin heeft een Poolse vestiging van haar dochteronderneming Sikorsky: PZL Mielec. 

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *