Bezig met laden...

Logboek

GKN heeft groot deel van de Vertical VX4 eVTOL klaar

GKN heeft groot deel van de Vertical VX4 eVTOL klaar

De Vertical Aerospace VX4, een full-elektrische VTOL, is de laatste weken dagelijks in het nieuws. Waar het de afgelopen tijd vooral ging over commerciële successen en samenwerkingsverbanden gaat het vandaag over de ontwikkeling van de volledige elektrische VX4 eVTOL zelf.

GKN Aerospace, is een belangrijke schakel in de productie van de VX4, en heeft een belangrijke mijlpaal bereikt in haar samenwerking met Vertical Aerospace, een pionier in de emissievrije luchtvaart, door het leveren van het complete elektrische bedradingsinterconnectiesysteem (EWIS) en integratie-expertise voor Vertical's eerste vliegende prototype van de VX4. 

De VX4 maakt gebruik van de wereldwijde multitechnologie-expertise van GKN Aerospace, waarbij de EWIS geleverd wordt vanuit GKN in het Nederlandse Hoogerheide, het voormalige Fokker. De assemblage van het casco en de EWIS-installatie werden voltooid in het gloednieuwe Global Technology Centre van GKN Aerospace in het Britse Bristol.

GKN Aerospace en Vertical kondigden hun samenwerking aan in september 2021. Sindsdien heeft het snelle ontwerp, de fabricage en de levering van de EWIS het vermogen van GKN Aerospace aangetoond om de snellere time-to-market van elektrische VTOL's te ondersteunen. De volgende stap in de strategische samenwerking tussen GKN en Vertical, is de productie en integratie van de vleugels en EWIS voor het certificeerbare toestel. De ontwerp- en ontwikkelingsactiviteiten zijn al begonnen en vorderen, waarbij de VX4 van Vertical zich richt op ingebruikname in 2025.

Op 18 juli kondigde het Belgische Flyinggroup aan dat het onder bepaalde voorwaarden 50 VX4 eVTOL's had aangekocht. Hiermede werd Flyinggroup de eerste operator in de Europese zakelijke luchtvaart die investeert in de 'nieuwe' duurzame luchtvaart. Vertical heeft in het afgelopen jaar.

Ook Bristow, de grootste helikopteroperator ter wereld, heeft de VX4 aangekocht en werkt samen met Vertical Aerospace om de commerciële exploitatie van eVTOL's te versnellen.  

Een paar specificaties van de Vertical VX4

  • 4 tilt-rotoren die horizontaal zorgen voor het verticaal opstijgen en landen, en vertikaal zorgen voor de snelle kruisvlucht   
  • Geluid: 100 x stiller dan een helikopter: in kruissnelheid 45 db en in hover 60 db
  • Aandrijving: volledig elektrisch met vermogen > 1MW
  • Maximumsnelheid: 320 km/u
  • Bereik: 160 km
  • Capaciteit: 1 piloot en 4 passagiers 
  • Emissievrij
  • Certificatie zal gebeuren door de EASA & UK CAA
Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *