Bezig met laden...

Logboek

Nieuwtjes uit de Benelux helikoptervloot

Nieuwtjes uit de Benelux helikoptervloot

Gazelle SA342M met registratie OO-EVA is luchtwaardig

Het toestel uit 1984 is afkomstig van het Frans leger ALAT (Aviation Légère de l'Armée de Terre) met call-sign 4102 en kreeg nadien een Franse registratie F-MGJW - M(ilitair)GJW.

De knappe Gazelle in zijn originele camouflage kleuren werd intussen perfect opgeknapt door Gazelle-expert Xaver de Tracy.

Op 24 mei 2023 kreeg de nieuwe 'oldtimer' Gazelle zijn luchtwaardigheidsattest na een geslaagde testvlucht. We wensen het vele veilige landingen...

 

Airbus H125 ex OO-TUR opgedoken in Rusland

De Airbus H125 met registratie HB-ZYG kwam op 19 februari 2021 naar EBLG vanuit St-Gallen (Zwitserland). Het toestel was gekocht door International Transport R. Fraipont uit Eupen (B).

Het duurde tot eind augustus 2021 voor het toestel in het Belgische luchtvaartregister werd ingeschreven waarna het toestel in oktober 2021 een paar vluchtjes maakte en uiteindelijk op 24 oktober 2021 naar Istanboel vloog. Op 19 november 2021 werd het toestel uitgeschreven uit het Belgisch register met reden: 'export naar Turkije'. 

Uiteindelijk is het toestel nooit in Turkije ingeschreven maar werd het op 23 april 2023 ingeschreven in het Russisch luchtvaartregister als RA-07523. Blijkbaar zijn de sancties tegen Rusland niet echt waterdicht en kan een helikopter gewoon naar Rusland worden geëxporteerd vanuit Turkije.

  

Nog een Leonardo AW139 op weg naar Nederland?

Op 5 juni 2023 werd de Leonardo AW139 met registratie N808FG uitgeschreven uit het Amerikaans luchtvaartregister. Het toestel uit 2012 van Era (nu Bristow) vloog daar SAR in de Golf van Mexico.

In het Amerikaans register staat de vermelding dat deze helikopter naar Nederland zal worden geëxporteerd. Meer info konden we nog niet vinden.

Wij blijven dit opvolgen!

 

Vliegt de Airbus H175 met registratie OY-HHW boven de Benelux?

In een hangaar bij CHC op Den Helder (NL) staat een knappe Deense Airbus H175 met registratie OY-HHW. Het toestel was voorheen operationeel vanop de luchthaven Esbjerg in Denemarken voor Babcock.

Na de overname van Babcock Denemarken door de CHC-groep werd het toestel onderdeel van de CHC-vloot.

Het toestel is uitgerust voor offshore personeelstransporten maar werd nog niet ingezet vanuit Den Helder. Het is ook onduidelijk of deze Airbus H175 in het Nederlands luchtvaartregister zal worden ingeschreven.

 

Guimbal Cabri met registratie OO-ATO naar Oostenrijk

De Guimbal Cabri G2 van Diatrans / ATB die op 10 mei 2023 werd uitgeschreven uit het Belgische luchtvaartregister was reeds op 2 mei naar het Oostenrijkse Salzburg gevlogen en daar overgedragen aan de nieuwe eigenaar.

Het toestel is nu operationeel bij Heli Austria Flight Academy en werd in het Oostenrijks luchtvaartregister ingeschreven als OE-XDC.   

 

 

Schweizer 269C-1 met registratie PH-JDE uitgeschreven 

De rode Schweizer 296C-1 met serial 277 uit 2007 die in Nederland sinds juli 2017 was ingeschreven werd op 18 mei 2023 uitgeschreven. Het toestel was voor het naar Nederland kwam al ingeschreven geweest als N86G (testregistratie), F-GNOP (SAT-Héli, Bourges) en D-HELM (Heli Frankonia, Untererthal).

Voor zover onze informatie correct is heeft het toestel in Nederland slechts een paar minuten gevlogen en was op 11 juni 2018 gefotografeerd op de Heli Holland heliport in Emmen

Het toestel werd ambtshalve uitgeschreven omdat het reeds meer dan een jaar geen geldig luchtwaardigheidsattest meer bezat.

 

Robinson R-22 Beta 2 met registratie OO-RWD 

Deze helikopter uit 2005 en eigendom van de firma Getra nv uit Nijlen, werd op 26 mei 2023, nog steeds voorzien van zijn Belgische kenletters, opgemerkt in een loods op het Franse vliegveld van Compiegne.

Het was vooraan op de cockpitkap en hoofdrotorconsole nog voorzien van “HELIGROUP” opschriften (waar het toestel destijds operationeel was als trainingshelikopter).

De R22-helikopter met registratie OO-RWD werd onlangs opgekocht door de Fransman Claude Lescure die het zal voorzien van een turbinemotor en hierna in de ULM-klasse in Frankrijk zal registreren als een CL02 ULM-helikopter.

Momenteel is dit toestel nog altijd niet officieel afgeschreven uit het Belgische luchtvaartregister.  

 

Apache Q-35 en Q-36 ook aangekomen op Fort Cavazos (nieuwe naam voor Fort Hood) 

Zoals je eerder op de Helispot kon leze ondergaan de 28 Apaches van het Defensie Helikopter Commando bij Boeing in de Verenigde Staten de transformatie van versie Delta naar versie Echo.

Zes Apache Echo’s zijn inmiddels uitgeleverd aan het Nederlandse 302 Squadron op legerbasis Fort Cavazos in Texas voor opleiding en training. Er volgen er nog twee. De overige twintig toestellen gaan naar Vliegbasis Gilze-Rijen, waarvan de eerste twee eind dit jaar zullen aankomen. Midden 2025 moeten alle gemoderniseerde kisten aan Defensie zijn geleverd. 

We konden nog geen foto's vinden van de Apaches Q-35 en Q-36. Kun jij die ons bezorgen? Graag een seintje aan de redactie.

 

Robinson R-44 Clipper II met registratie OO-XTC

Deze Robinson R-44 Clipper II van Roecuir uit Roeselare (B) stond op 23.05.23 nog steeds bij Air Technology Belgium (A.T.B.) nv op de luchthaven van Wevelgem.

Er werden een aantal panelen in de romp vervangen en krijgt er ook een nieuw interieur. Het toestel zal binnenkort opnieuw geschilderd worden in dezelfde zwarte kleur. 

We verwachten dat het toestel binnenkort te koop zal worden aangeboden.

 

Oldtimer Sikorsky S-58C ex-Sabena verhuist naar de Amerikaans register

Deze Sikorsky S.58C heeft reeds een bewogen geschiedenis achter de rug. Het was de laatste Sikorsky S.58C ooit gebouwd en vloog vanaf mei 1958 als N869 bij Chicago Helicopter Airways tot 11 juni 1963. Toen kwam het toestel naar België bij Sabena en vloog er tot eind 1967 als OO-SHP. Begin 1969 ging de Sikorsky S.58C in dienst bij de Belgische Luchtmacht als B-15 / OT-ZKP en vloog daar tot 1975.

De S.58C startte in mei 1978 een nieuw leven als oldtimer bij Meravo Luftreederei Flug in het Duitse Oedheim en kreeg daar de registratie D-HAUG. Het toestel bleef luchtwaardig en was regelmatig te zien op televisie en in films. 

De eigenaar van het bedrijf, Bemd Hauber die intussen al 86 jaar is, en 3.500 uren vloog op Sikorsky helikopters, was de laatste jaren nog de enige met een Sikorsky S.58 rating. Het toestel heeft sinds 2015 weinig of niet meer gevlogen.

Deze oude helikopter werd op 26.01.23 als N869RB officieel geregistreerd op het Amerikaanse luchtvaartregister op naam van de firma Aircraft Registration Inc Trustee met een adres in Kematen (Oostenrijk). De nieuwe operator van deze knappe oldtimer zijn de Flying Bull's uit de Red Bull groep. De Flying Bull's hebben al een mooie vloot 'oldtimer' helikopters die ze met veel passie en inspanningen luchtwaardig proberen te houden.

Meer over de Sabena helikopters in Rotterdam: klik hier

Video:
Video afspelen...

2 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *