Bezig met laden...

Logboek

Zou de NH90 meer dan de geplande 30 jaar kunnen vliegen?

Zou de NH90 meer dan de geplande 30 jaar kunnen vliegen?

Terwijl de meeste militaire operatoren van de NH90 zoeken om de beschikbaarheid van hun NH90-helikopters boven de 50% te krijgen werkt NHI (NHIndustries), het consortium van Airbus Helicopters, Leonardo en Fokker die de NH90 ontworpen heeft en bouwt, aan een contract voor de verlenging van de levensduur van de NH90 van de originele 30 jaar tot zelfs 50 jaar.

Of de militairen interesse hebben in een dergelijke verlenging is nog de vraag. Nu Noorwegen zijn NH90-vloot terugstuurt naar NHI, Australië zijn NH90-vloot vervroegd uit dienst zal nemen en andere landen ook kampen met de kwaaltjes en de kwaliteit van de NH90 is het de vraag wie nu uitkijkt om 20 jaar langer dan de voorziene 30 jaar met de NH90 verder te vliegen.

Gedurende de ILA 2022 spraken we met twee NH90-pîloten van de Bundeswehr over de problematiek van hun toestellen. Beiden waren het roerend eens dat het toestel in de eerste jaren van het ene probleem naar het andere sukkelde maar zeiden ook dat het toestel vandaag kwalitatief en technisch veel beter aan de hoge verwachtingen voldoet als enige jaren geleden. De kinderziektes zijn grotendeels achter de rug. 

Diezelfde feedback kregen we eerder ook al bij piloten van het 40e squadron in Koksijde die ook opmerkten dat ze de ondersteuning hebben van een sterke onderhoudsploeg die veel problemen doeltreffend en snel kan oplossen.

Ze gaven ook aan dat men de NH90 vergelijkt met toestellen van de vorige generaties die helemaal geen speciale uitrustingen hadden waardoor er minder mogelijke problemen waren met het inpassen van deze uitrusting in het geheel van de helikopter. Men is wellicht bij NHI (Airbus of Leonardo) te licht gegaan over de complexiteit van al deze uitrusting, met de gevolgen die we intussen kennen. 

Volgens janes.com verwacht NHI in de komende tijd een overeenkomst te maken met NAHEMA (NATO Helicopter Management Agency) om de levensduur van de NH90 te verlengen. NHI is van plan dit te verlengen tot 50 jaar middels een reeks upgrades. Er zou worden gewerkt rond 4 elementen: vermindering van de werklast van de piloten, grotere connectiviteit en teaming; verbeterde overlevingskansen; en groeipotentieel via een nieuwe modulaire architectuur.

Wij blijven erbij dat deze goede bedoelingen, die trouwens zullen zorgen voor grote extra inkomen bij Airbus Helicopters en Leonardo, slechts ingang zullen vinden bij de militaire operatoren als er vooruitgang komt in de huidige problematiek rond de beschikbaarheidsgraad en de hoge kosten van de NH90.

Wordt ongetwijfeld vervolgd...  

Foto NH90 ILA Berlijn © Tom Buysse

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *