Bezig met laden...

Logboek

US Navy dicht bij keuze van nieuwe trainingshelikopter, spanning stijgt!

US Navy dicht bij keuze van nieuwe trainingshelikopter, spanning stijgt!

In November wil de US Navy bekendmaken wie van de drie kandidaten de 130 opleidingshelikopters zal mogen leveren in het kader van het programma "US Navy Advanced Helicopter Training System".

De drie kanshebbers zijn:

Airbus Helicopters heeft vorige week een persbericht uitgestuurd om zijn kandidatuur kracht bij te zetten. Airbus legt vooral de nadruk op de veiligheid van de H135 die reeds 5,5 miljoen vlieguren heeft afgewerkt onder IFR (instrument vliegvoorwaarden). Hiermede wil Airbus de aandacht vestigen op het feit dat zijn beide concurrenten slechts in de afgelopen maanden hun IFR certificatie hebben bekomen en dus bijna geen vlieguren kunnen aantonen onder IFR voorwaarden. De H-135 is uitegrust met de volledig geintegreerde Helionix avionics.

Ook het feit dat zowel Leonardo als Bell een mono-turbine helikopter aanbieden wordt door Airbus aangegrepen om de veiligheid van een bi-turbine in geval van uitval van een turbine te benadrukken. Anderzijds weet Airbus dat een aanbieding met een bi-turbine een gevoelig prijsnadeel geeft zowel bij aankoop als bij onderhoud van de helikopters.

Om dit te counteren stelt Airbus dat een transitie naar de bi-turbine MH-60 Sea Hawk of de bi-turbine AH-1Z Viper, die beiden door de Marine gebruikt worden, een stuk makkelijker zal zijn met een bi-turbine trainingstoestel dan met een mono-turbine. Er zullen duidelijk minder transitie-vlieguren nodig zijn in dergelijk geval. Alle operationele helikopters van de Marine zijn bi-turbine helikopters.   

Het argument dat Airbus de H-135 helikopters in de US zou bouwen is intussen geen competitief voordeel meer aangezien zowel Bell als Leonardo intussen ook hebben medegedeeld dat zij hun toestellen ook in de US zullen bouwen.

De bestelling voor deze 130 trainingshelikopters voor de Amerikaanse Marine is veruit het belangrijkste contract welke dit jaar nog wordt beslist. Men verwacht dat nadien ook nog een belangrijke vervolgbestelling komt voor trainingssimulatoren. Daarom wordt dit contract gespeeld met alle middelen die de drie concurrenten ter beschikking hebben.

Bell verdedigt de keuze voor de 407GXi, de erfgenaam van de TH-57 die het moet vervangen, als de keuze voor een combinatie van mogelijkheden, eenvoudige transitie van het huidig model voor de instructeurs en een lage prijs. Alles samen de beste waarde voor de Marine. Bij de demonstratie afgelopen Maart bewierokte de Bell testpiloot de avionics van de 407GXi. Deze bestaat uit een Garmin G1000H NXi integrated flight deck, een vier-assige autopilot en de Garmin G1000 NXi .

Leonardo van zijn kant ontwikkelde de nieuwe TH-119 op basis van haar nieuwe AW109 Trekker. Ook deze is uitgerust met een moderne avionics, de vier schermen van de Genesys Aerosystems cockpit. Leonardo stelt dat de TH119 bi-turbine vermogen levert aan een sterk goedkopere aankoopprijs en veel lagere onderhoudskost.

Als laatste punt benadrukte Airbus ook dat het Amerikaanse leger sedert 2006 bijna 200 UH-72A Lakotas in dienst heeft. Dit is de militaire versie van de H145. Deze doet uitstekend werk als trainingshelikopter.

Foto copyrights: US Navy - foto van de TH-57

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *