Bezig met laden...

Logboek

Fransen nemen afscheid van de Alouette III

Fransen nemen afscheid van de Alouette III

Vandaag neemt de Franse Marine luchtmacht definitief afscheid van een monument in haar geschiedenis.

Na meer dan 60 jaar actieve dienst bij de Franse Marine wordt de Alouette III helikopters vandaag door de chef van de Marine, admiraal Pierre Vandier, officieel uit dienst genomen

Deze ceremonie vindt om 10.00 uur plaats op het terrein van de luchtvaartbasis Lanvéoc-Poulmic in aanwezigheid van Serge Bordarier, commandant van de Marine-luchtvaartmacht, en de ganse "Alouette III-gemeenschap" van de Franse marine. Dit evenement gaat gepaard met discussies, animaties en presentaties zowel tijdens de vlucht en op de grond.

Voor de Franse Marine is deze dag een gelegenheid is om de operationele carrière van de Alouette III te vieren, maar zal het ook de piloten en de ganse Alouette III gemeenschap eren voor de succesvolle 60-jarige carrière van dit knappe toestel.

Het is altijd opmerkelijk geweest dat zowel de Franse als de Belgische Marine mono-turbine helikopters hebben gebruikt voor hun operaties vanop schepen en boven zee. Dit getuigde van een groot vertrouwen in de Alouette en de Turbomeca (nu Safran) turbines. 

 

Over de Alouette III van de Franse Marine

De Franse Marine had 37 Alouette III helikopters in dienst. Het waren types SA-316B, SA-316B VSV en de SA-319B. 

De eerste SA316B 's werden toegewezen aan Escadrille 20S (Saint Raphael 1962/1991) en Escadrille 23S(Saint-Mandrier augustus 1962/1999) die de "PEDRO"-detachementen leverden aan de vliegdekschepen Foch en Clemenceau) en Escadrille 22S (gereactiveerd op Lanvéoc-Poulmic op 1 augustus 1964 ter ondersteuning van de 2nd RM en om de PEDRO-detachementen te verzekeren van de Franse luchtvaartmaatschappijen, toen gevestigd in Brest).

In 1972 ontving Escadrille 22S de SA316B VSV voor de training van de bemanningen en werd in 1976 de ESHE (embarked helicopter school). De komst van de SA319B uitgerust met twee Mk-46 torpedo's maakte het mogelijk om de onderzeebootbestrijding (ASW)-eenheden Flottille 34F en Flottille 35F te creeren. De Alouette III was de eerste ASW-helikopter die aan boord ging van de fregatten van het type Tourville.

Flottille 35F, dat Alouette III gebruikte van juni 1979 tot zijn ontbinding in januari 1990, werd op 1 oktober 1999 opnieuw opgericht door Flottille 33F en Escadrille 23S samen te voegen. Deze zes Alouette III's werden in 2003 vervangen door Westland Lynx. De SA316B's die waren toegewezen aan de SAR- en PEDRO-missies werden ook reeds vervangen door de AS365F Dauphin. 

In 2016 waren er nog 13 SA319 in dienst, sinds 2021 nog 9 in dienst zijn bij de Franse marine, een tijdperk welke nu definitief is afgesloten. Zelfs op het einde was de beschikbaarheid van het toestel met 44,7% een van de hoogste van de helikopters van de Franse krijgsmacht.

Foto's © Marine Nationale France

1 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *