Bezig met laden...

Logboek

Negen kandidaten om Poolse Kaman SH-2G helikopters te vervangen

Negen kandidaten om Poolse Kaman SH-2G helikopters te vervangen

We schreven op 7 januari 2020 over de urgente nood van het Poolse marine om de Kaman SH-29 helikopters te vervangen. Kaman ondersteunt deze helikopters niet langer en de Marine heeft het met de dag moeilijker om de toestellen luchtwaardig te houden.

De oproep voor aanbiedingen heeft tegen de deadline van 21 januari 2020 voldoende voorstellen opgeleverd vanwege 9 verschillende bedrijven:

  • Polska Grupa Zbrojeniowa S.A. (wil Poolse industriële partner zijn - van Airbus?)
  • Bell Textron Inc.
  • General Dynamics Mission Systems – Canada Inc.
  • Kaman Aerospace Corporation. - (vermoedelijk bieden General Dynamics en Kaman een overhaul en upgrade aan van de bestaand Kaman SH-2G helikopters)
  • “PZL-Świdnik” S.A. - (Poolse fabriek van Leonardo)
  • Enamor Sp. z o.o. (Pools engineering bedrijf - niet bekend wat Enamor wil aanbieden) 
  • Airbus Helicopters SAS.
  • Polskie Zakłady Lotnicze Sp. z o.o. - (Poolse fabriek van Lockheed Martin dochter Sikorsky)
  • Elbit Systems Ltd. (vermoedelijk ook een upgrade van de bestaande helikopters)

De Poolse marine wil dus snel 4 tot 8 marine-helikopters kopen die ook de ASW (Anti-Submarine Warfare) rol en de RWC (Radar Weapons Control) rol kunnen vervullen. Als je de laatste beslissingen van de Poolse regering analyseert kun je moeilijk anders concluderen dan dat Polen zal kiezen voor een toestel welke grotendeels of totaal in Polen zal worden gebouwd. 

In een dergelijke context zullen Leonardo of Sikorsky de beste kans hebben. Airbus heeft een moeilijk verleden met het Caracal-order en de procedure daarrond zal vermoedelijk een mogelijk order in de weg staan. Of Airbus zou een deal moeten voorstellen en met een Poolse partner in zee gaan; maar of Airbus dit wil doen voor een relatief beperkt order is weinig waarschijnlijk.

Onze eerder voorspelling, de Leonardo AW159 Wildcat, blijft voor ons favoriet! 

Foto credit: Pools Ministerie van Defensie

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *