Bezig met laden...

Logboek

NTSB rapporteert over de Liberty fatale crash in NewYork

NTSB rapporteert over de Liberty fatale crash in NewYork

De helikoptercrash in New York (USA) op 11 Maart 2018 waarbij vijf doden te betreuren vielen heeft de rage van het vliegen met open deuren of zonder deuren een halt toegebracht.

Het fenomeen was zeer populair geworden omdat men zonder deuren of venster ongehinderd betere foto's of video's kan maken. Vijf passagiers verdronken toen de helikopter met open deuren een autorotatie moest maken in de East River en de passagiers hun speciale harnassen niet tijdig konden losmaken.

De Amerikaanse onderzoeksautoriteit NTSB (National Transportation Safety Board) heeft intussen zijn onderzoek achter de rug. Een uitgebreid dossier van deze onderzoekingen kun je hier vinden. Het feitenrapport van de hoofdonderzoeker geeft een mooi overzicht van het gebeurtenissen en de onderliggende informatie die de onderzoekers hebben gevonden. 

De directe aanleiding van de crash van de helikopter was een dronken passagier die per ongeluk de brandstoftoeverhendel in de OFF positie had geduwd. De piloot bemerkte het niet en moest bij het uitvallen van de turbine van de Airbus AS350 een autorotatie maken. De autorotatie in de East River zou goed verlopen zijn ware het niet dat tot overmaat van ramp de opblaasbare drijvers aan de ene zijde van de helikopter niet functioneerden. Daardoor kantelde de helikopter om en bleef omgekeerd bovendrijven door de opgeblazen drijvers van de andere zijde. 

De vijf passagiers waren vastgemaakt met een klimmersharnas die niet voorzien was van een 'fast release'. Volgens de procedures moesten ze met een cutter het harnas doorsnijden om alsnog zichzelf uit de gezonken helikopter te bevrijden. Dit lukte niet en geen van de vijf passagiers overleefde echter de crash. De piloot had een normale veiligheidsgordel aan en kon zich bevrijden. Hij werd door de reddingsdiensten op het droge gebracht.   

Het onderzoek bracht ook aan het licht dat de piloten zich reeds vroeger negatief hadden uitgelaten over de gebruikte veiligheidsharnassen. 

Zoals altijd is een crash een samenloop van een aantal factoren, in deze:

  • dronken passagier duwt fuelschakelaar op OFF
  • na correcte autorotatie boven water blaast maar een deel van de drijvers op, waardoor de helikopter omkantelde in het water
  • vijf passagiers kunnen zich niet bevrijden uit hun veiligheidsharnas welke niet voorzien is van een 'quick release'.

In December zal de NTSB in een openbare hearing over de zaak beslissen.  

Foto copyrights: NTSB - het wrak van de AS350 - callsign N350LH

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *