Bezig met laden...

Logboek

Zwarte doos voor kleine helikopters verplicht?

Zwarte doos voor kleine helikopters verplicht?

Op 27 januari 2020 heeft EASA een nieuwe (aangepaste) aanbeveling geformuleerd voor de operatoren en bezitters van kleine helikopters.

De SIB 2019-15R1 (Safety Information Bulletin) adviseert de eigenaars en operatoren van kleine en medium helikopters (categorie CS-27 tot 3.175 kg) om een 'zwarte doos', een vluchtrecorder, te installeren in hun toestellen.

EASA is wel duidelijk dat een dergelijke installatie niet verplicht is voor dit type helikopters maar bevestigt dat er een mogelijke veiligheidsverbetering kan worden bereikt door de installatie van een dergelijke vluchtrecorder.

Op onze vraag welke types toestellen in aanmerking kwamen wilde EASA geen info geven omdat ze geen voorkeur of reclame wilden maken voor een of andere fabrikant. We kregen wel info hoe EASA een vluchtrecorders definieert:

  • data van bepaalde sensoren, en/of audio en/of videobeelden opslaan
  • geïnstalleerd in de helikopter (eventueel uit te nemen voor data uitlezing)
  • dataopslag vanaf 'power on' tot 'power off'
  • zowel volledig crash-beveiligde types als lichtgewicht (minder crashbestendig) types

Naast het uitlezen van de vluchtrecorder bij incidenten of crashes, is een dergelijke vluchtrecorder ook zeer interessant bij: training, vloot management, onderhoudsanalyse, data analyse en risico inschatting. Een vluchtrecorder is ook interessant om feedback te geven bij training na de eerste solovluchten van de leerling-piloot.  

Een paar mogelijke 'kleine' vluchtrecorders:

Maar je zou ook kunnen opteren voor de moderne actioncamera's. Een Garmin Virb Ultra 30 Aviation bijvoorbeeld kan naast HD video beelden ook alle GPS info (snelheden, positie, hoogte), G-Force ook de cockpit / headphone audio capteren. Een dergelijk toestel opgesteld in het toestel kun je al kopen voor €500. Het heeft eigen batterijvoorziening en eigen dataopslag. Misschien niet zo gesofisticeerd als de duurdere opties maar toch een instapmogelijkheid. 

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *