-->
Bezig met laden...

Logboek

Toekomst legerbasis Koksijde blijft voor beroering zorgen

Toekomst legerbasis Koksijde blijft voor beroering zorgen

Op 24 april 2019 besliste de Belgische Defensie om haar vliegbasis Koksijde in 2023 te sluiten en de SAR (search & rescue) helikopteroperaties naar de luchthaven van Oostende te verhuizen. Op de Oostendse luchthaven zou een aangepaste accommodatie worden gebouwd voor de reddingshelikopters en Defensie zou voor de ondersteunende diensten (brandweer, ATC, meteo, enz) gebruik maken van de bestaande civiele dienstverlening.

De Provincie West-Vlaanderen was reeds in 2017 gestart met een project over de herbestemming van de 330 hectare grootte basis Koksijde. Je kunt hier een overzicht zien van deze plannen. 

We zijn intussen 5 jaar later en de NH90 reddingshelikopters zijn nog steeds op Koksijde gebaseerd, er is nog steeds geen beslissing over de nodige infrastructuur in Oostende en bij Defensie wil men blijkbaar de basis toch grotendeels behouden, of toch er iets anders vestigen. 

Het verhaal kwam deze week in de media omdat de burgemeester van Koksijde op de gemeenteraad meedeelde dat Koksijde een deel van de kazerne (aan de overzijde van de vliegbasis) die nu grotendeels in gebruik is voor asielopvang, zou kopen om daar zijn gemeentelijke technische en andere diensten te vestigen.

In dezelfde vergadering vertelde hij ook dat Defensie zijn vliegbasis in Koksijde zou behouden zelfs na de eventuele verhuis van de reddingshelikopters naar Oostende. Er zou een plan zijn bij Defensie om de vliegbasis nieuw militair leven in te blazen waarbij zowat 800 militairen zouden worden aangetrokken. Daarmee zou de geplande herbestemming van de vliegbasis Koksijde van de baan zijn. 

In een reactie op de mediaberichten liet Defensie weten dat de verhuis van de SAR-reddingshelikopters naar Oostende nog steeds op het programma staat maar dat er (na vijf jaar) nog geen beslissing is over de te bouwen infrastructuur.

Tot zolang blijft in Koksijde alles hetzelfde, een datum stelt Defensie niet meer in het vooruitzicht. Daarnaast zou de Landmacht een behoorlijk deel van de 330 ha grootte vliegbasis willen invullen met een trainingszone en de nodige infrastructuur. Of er wel degelijk 800 militairen zouden worden gebaseerd werd niet bevestigd noch ontkend.

Wat zeker is dat in het huidige politieke vacuüm, met een ontslagnemende regering en met gemeenteraadsverkiezingen voor de deur, er geen beslissingen meer zullen worden genomen. Nadien komt er een nieuwe Defensieminister en deze zal zeker in de dossiers Oostende en Koksijde zijn stempel willen drukken en dan is ook nog de vraag hoe de 'nieuw gekozen' burgemeesters van Oostende en Koksijde tegen dit project zullen aankijken. We zijn dus nog enkele jaren bezig...

We blijven het dossier opvolgen en houden u op de hoogte. 

1 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *