Bezig met laden...

Logboek

Internationale oefening speciale interventie-eenheden Black Esox (video)

Internationale oefening speciale interventie-eenheden Black Esox (video)

Eind september oefenden speciale interventie-eenheden en helikopterbemanning van politie en defensie uit negen Europese landen samen tijdens de oefening Black Esox in en rond Den Helder.

Doel van deze gezamenlijke oefeningen is van elkaar te leren en kennis uit te wisselen als het gaat om maritieme inzetten met luchtsteun bij grootschalige terroristische incidenten. Uit diverse landen namen helikopters en FRISC’s (voor Fast Raiding Interception Special Forces Craft) deel om de operators bij de gesimuleerde dadergroepen te brengen die zich schuilhielden op schepen op de Noordzee en het eiland Pampus.

Passagiersschip
Op donderdag kwamen de helikopters en FRISC’s gezamenlijk in actie na een gijzeling op een groot passagiersschip dat op de Noordzee voer. Aan boord zaten medewerkers van defensie en leerlingen van de MBO-opleiding ‘Veiligheid & Vakmanschap’ met militaire vaardigheden die als gijzelaars fungeerden. Aan de interventie-eenheden de taak de ‘gijzelaars’ te ontzetten en de ‘gijzelnemers’ te neutraliseren.

De Dienst Speciale Interventies (DSI) van de Landelijke Eenheid organiseerde deze dagen voor de overige deelnemende landen, die zijn vertegenwoordigd in het ATLAS-netwerk. Dit samenwerkingsverband van Europese speciale interventie-eenheden traint veel gezamenlijk om een antwoord te hebben op grootschalige terroristische incidenten. In een groot aantal landen zijn de speciale interventie-eenheden bij defensie ondergebracht.

In Nederland zijn deze eenheden ondergebracht binnen de DSI. Deze dienst bestaat uit operators van politie en defensie (Koninklijke Marechaussee, het Korps Mariniers (NLMARSOF) en het Korps Commandotroepen). De Nederlandse helikopters van het type AgustaWestland AW139 (PH-PXX - PH-PXY - PH-PXZ) zijn van de Dienst Infrastructuur, afdeling Luchtvaart van de Landelijke Eenheid. De vliegers voor deze ‘kisten’ worden geleverd door de politie.

Naast Nederland leverden België, Denemarken, Duitsland (zie foto), Finland, Italië, Noorwegen, IJsland en Zweden operators voor deze oefening. De meeste landen kwamen met eigen helikopters die maritiem vliegkamp De Kooy in Den Helder als uitvalsbasis gebruikten.

ATLAS-netwerk
ATLAS is een samenwerkingsverband waarin Europese interventie-eenheden gezamenlijk oefenen en trainen om bijstand te kunnen verlenen bij grootschalige terrorismeaanslagen. De DSI is vanuit Nederland vertegenwoordigd in het ATLAS-netwerk. In sommige landen zijn deze speciale interventie- eenheden bij de krijgsmacht georganiseerd.

Hieronder een knappe video van deze oefening!

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *