Bezig met laden...

Logboek

Kort nieuws: Airbus Helicopters - Crash AW139 - Bell AZ-1Z Viper - Australie koopt Boeing Apaches

Kort nieuws: Airbus Helicopters - Crash AW139 - Bell AZ-1Z Viper - Australie koopt Boeing Apaches

Airbus in het nieuws deze week

 • Op 8 juni maakte Airbus Helicopters bekend dat het het Duitse ZF Luftfahrttechnik GmbH gaat overnemen.
  • Bedoeling van Airbus Helicopters is het versterken van haar eigen MRO (Maintenance, Repair & Overhaul) mogelijkheden. ZF Luftfahrttechnik GmbH is nu reeds de MRO-partner voor het grootste deel van de helikoptervloot van de Duitse Bundeswehr. 
  • De onderneming heeft ook reeds 10.000 gearboxen wereldwijd uitgeleverd en is ook de leverancier van de Airbus H135 gearbox, de staart gearbox van de Airbus Tiger en onderdelen van de Airbus H145. 

    

 • Airbus Helicopters heeft ook een oproep gedaan aan de ganse helikopterindustrie om deel te nemen aan de SAF (Sustainable Aviation Fuel) User Group. 
  • Door de creatie van de SAF User Group wil Airbus Helicopters een leidende rol gaan spelen in het terugdringen van de impact op burgers en milieu van de uitstoot van de huidige helikopterbrandstof.
  • Bedoeling is om het gebruik van mixed SAF kerosine te gaan propageren en te werken aan mogelijkheden om voor toekomstige helikopters 100% op SAF biofuel te laten vliegen.   

 

Splinternieuwe Leonardo AW139 crasht

Twee weken geleden kreeg de Braziliaanse helikopteroperator Omni Taxi Aero zijn nieuwste Leonardo AW139 geleverd. Het toestel met call-sign PR-OTF werd sinds 10 dagen ingezet voor trainingen van de bemanningen. Op 2 juni 2021 werd gedurende een avondtraining een approach uitgevoerd naar het Ocean-olieplatform Courage SS75. 

Bij dit manoeuvre kwam de splinternieuwe helikopter in botsing met het helikopterdek van het boorplatform, kantelde en crashte. De helikopterbemanning liep tamelijk zware verwondingen op maar wist de helikopter te verlaten. Er ontstond geen brand maar er kwam wel rook uit de turbines. De brandweer van het olieplatform kon de rookontwikkeling snel onder controle krijgen.

Het kan overigens nog vlugger. Op 24 november 2017 crashtte een splinternieuwe Leonardo AW101, slechts een week na aflevering aan de Noorse luchtmacht. Beperkte training van de piloten in het nieuwe toestel was daar (ook?) de reden van de crash.    

 

De US Marines vliegen voor het eerste met de Bell AH-1Z flight uitgerust met Link-16

Met Link-16 kan de Bell AH-1Z  Viper, in tegenstelling tot elke andere helikopter ter wereld, met zijn volledig geïntegreerd luchtafweercapaciteit en AIM-9 Sidewinder snel informatie van zijn sensoren verkrijgen en delen met andere wapensystemen met behulp van zijn ingebouwde digitale architectuur.

Dit wordt bereikt door het Link-16-pakket van Northrop Grumman, dat een nieuwe digitale bewegende kaart, een nieuwe beveiligingsarchitectuur en de Link-16 Advanced Networking Wideband Waveform (ANW2) datalinks omvat.

Ook de upgrade van de Nederlandse Apaches naar AH-64E versie voorziet in de installatie van een Link-16.

 

Australië koopt 29 Apaches om Airbus Tigers te vervangen

De kogel is door de kerk. Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken heeft de aankoop van 29 Apache aanvalshelikopters door het Australisch leger goedgekeurd. Kostprijs van de deal is $3,5 miljard. De Boeing Apaches moeten vanaf  2025 de 22 Airbus Helicopter Tigers vervangen.

De Tigers werden pas in 2011 geleverd maar werden geplaagd door allerlei problemen die Australie deed besluiten om deze versneld te vervangen. Een ultiem en veel goedkoper voorstel van Airbus Helicopters om haar 22 Tiger gevechtshelikopters een volledige overhaul en upgrade te geven en zeven nieuwe Tigers te leveren werd niet weerhouden. Het falen van het Australische Tiger project is mede de oorzaak van de beperkte internationale interesse in de Tiger gevechtshelikopter.  

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *