Bezig met laden...

Logboek

Wat denken wij over de komst van professionele drones en VTOL's?

Wat denken wij over de komst van professionele drones en VTOL's?

Er gaat geen dag meer voorbij of we krijgen nieuwe informatie binnen over weer een nieuw bedrijf die een VTOL wil ontwikkelen. Zo gaat nu ook Porsche samen met Boeing om een vliegende auto / VTOL te gaan ontwikkelen. Een ruwe schatting leert ons dat er intussen zowat 250 projecten lopende zijn om een bemande of onbemande drone / VTOL de lucht in te krijgen. 

Ook de grote helikopterbouwers als Sikorsky, Bell en Airbus hebben projecten om hun bemande helikopter ook onbemand te laten vliegen. 

We hebben in deze rubriek al een paar keer gepoogd om de impact te onderzoeken op de huidige helikopterindustrie en we kwamen tot de conclusie dat het wel nog een 10-tal jaar zal duren maar dat er wel degelijk grote impact zal zijn op bepaalde diensten in de helikopterwereld.

We zien nu testen waar onbemande drones ingezet worden om inspectievluchten boven hoogspanningsleidingen uit te voeren. Ook zien we nu al drones ingezet worden boven sportmanifestatie's en worden fotovluchten om hoge gebouwen te fotograferen uitgevoerd worden door drones. Politie en leger zijn volop bezig om drones in hun activiteiten in te schakelen.

Voor de grotere VTOL's is het nog wachten op de eerste gecertificeerde toestellen en een ATM-kader om deze toestellen veilig in ons luchtruim te laten opereren maar ook dit komt eraan.

Wat denken onze collega's helikopterpiloten nu zelf van deze ontwikkelingen? Gaan ze allemaal hun job verliezen aan een onbemande VTOL of gaat het zo'n vaart niet lopen?

Een enquete bij de helikopterpiloten, uitgevoerd door Rotorcraft Pro, bracht het volgende antwoord op de vraag: 

 • In uw opinie zullen onbemande helikopters en eVTOL's uw jobzekerheid bedreigen?
  • 29% was ervan overtuigd
  • 40% was ervan overtuigd maar dat dit vooral in bepaalde sectoren van de helikopterindustrie zou gebeuren
  • 12% zag geen bedreiging
  • 16% vindt het te vroeg om hierover te oordelen
  • 2% was niet zeker genoeg om een antwoord te bieden.

Een klaar antwoord, 69% van de helikopterpiloten ziet een duidelijke impact op de jobzekerheid van piloten in helikopterindustrie. Anderzijds is het een "wake-up call" voor de piloten om hun horizon te verruimen en zich bij te scholen in de nieuwe technologie. Ook onbemande helikopters zullen ergens bestuurd of geprogrammeerd moeten worden. Hetzelfde voor de kleinere drones, er is ook nood aan professionele dronepiloten.    

Het is nog niet te laat maar laat ons geen tijd verliezen en ons nu reeds inwerken in de "nieuwe" luchtvaart! Good Luck & Many Safe Flights

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *