Bezig met laden...

Logboek

Leonardo toont de AW609 en laat Agusta herrijzen als VIP brand op de Dubai Expo 2020

Leonardo toont de AW609 en laat Agusta herrijzen als VIP brand op de Dubai Expo 2020

Leonardo is present op de Expo 2020 te Dubai, die voor het eerst plaatsvindt op het Arabisch Schiereiland. En Leonardo heeft daar ook het een en ander te vertellen. 

In primeur toont en vliegt Leonardo de AW609 tiltrotor op de Dubai Expo 2020. Het is de enige professionele tiltrotor-helikopter die een burgerlijke certificatie nastreeft. Dit zal, althans volgens de laatste info van Leonardo groep CEO, Alessandro Profumo, in 2022 gebeuren, bijna 20 jaar na de eerste testvlucht . 

Dankzij de mogelijkheid om de positie van de twee rotors in minder dan 60 seconden te veranderen, kan de AW609 verticaal opstijgen als een helikopter terwijl hij vliegt met de prestaties van een vliegtuig. Deze tiltrotor is in staat om verschillende soorten missies uit te voeren, van passagiersvervoer tot medische zorg, van civiele bescherming tot opsporing en redding. De AW609 kan vliegen met een snelheid van meer dan 500 km/u en heeft een bereik van bijna 1.400 km, die met hulptanks kan oplopen tot 1.850 km.

Het is de allereerste keer dat de Leonardo AW609 wordt getoond op een commerciële beurs in het Midden-Oosten en met de bedoeling om de rijke - vooral Arabische - klanten warm te maken voor deze exclusieve tiltrotor. Het prijskaartje voor de AW609 zou om en bij de $25 miljoen bedragen.

Een tweede primeur was de voorstelling van een nieuw concept helikopterterminal als onderdeel van de strategische visie van het bedrijf voor de stedelijke luchtvaart in de nabije toekomst. Samen met zijn Emirates-partner Falcon Aviation Services heeft Leonardo een nieuw concept helikopterterminal gebouwd op de Dubai Expo-site. 

De passagiersruimten zijn ontworpen om ook showrooms te huisvesten waar commerciële en culturele activiteiten kunnen worden aangeboden, binnen een structuur gebouwd met duurzame materialen. Ze kunnen gemakkelijk worden verbouwd of opnieuw worden toegewezen als de behoeften van het stadsvervoer en de stad zelf veranderen.

En een derde primeur voor de Dubai Expo 2020 was de herlancering van het merk Agusta als het toppunt van verfijning en technologie voor de VIP-helikoptersector. Door gebruik te maken van de kracht van de iconische 'Agusta'-naam in de wereldwijde rotorcraft-industrie, met zijn ongeëvenaarde onderscheidende capaciteiten op het gebied van prestaties, technologie, stijl en maatwerk, zal Leonardo verdere diensten en oplossingen introduceren om operators een verhoogde en nog meer onderscheidende vliegervaring te bieden.

Het nieuwe VIP-merk werd aangekondigd bij de feestelijke opening van de innovatieve helikopterterminal in Dubai met Falcon Aviation Services - die de mobiliteit van en naar de Expo 2020-site zal vergemakkelijken - en wordt met opzet 'Casa Agusta' genoemd. De aanwezigheid van de revolutionaire AW609 tiltrotor in Dubai voor zijn eerste officiële presentatie in de regio belichaamt een visie op moderne luchtmobiliteit die de Agusta-waarden naar een nieuw tijdperk brengt.

Gian Piero Cutillo, CEO van Leonardo Helicopters, zei: "Met Agusta geven we onze VIP-operators een sterk merk dat ze gemakkelijk kunnen herkennen en identificeren, een teken dat hun verlangen naar uitmuntendheid en kwaliteit belichaamt met een persoonlijk tintje en onderscheid, waaronder hun vliegervaring. We willen dat ze zichzelf zijn voor het opstijgen, tijdens de vlucht en bij aankomst op hun bestemming, waardoor ze zich onderscheiden van anderen. De kracht en erkenning van de erfenis van het merk Agusta leeft nog steeds voort in dit specifieke marktsegment.” 

De herrijzenis van de naam Agusta is op zijn minst merkwaardig. Na een aantal rechtszaken rond mogelijke omkopingen bij de verkoop van Agusta helikopters wilde het toenmalig management af van de naam en de connotatie met deze rechtszaken.

Eind 2015 werd AgustaWestland snel omgedoopt als Finmeccanica Helicopters. Enkele maanden later, in mei 2016, werd ook deze naam gedropt toen de aandeelhouders het eens werden over de nieuwe naam 'Leonardo Helicopters'. Waarom men nu de naam Agusta terug vanonder het stof haalt om het VIP-aspect van Leonardo te benadrukken is ons niet echt duidelijk. 

 

Specificaties van de Leonardo AW609

 • MTOW: 8 ton klasse
 • Nuttige lading: 2.720 kg
 • Turbines: 2 x Pratt & Whitney Canada PT6C-67A - OEI (One Engine Inoperative)
 • 30 minuten 'dry-run'
 • Maximale kruissnelheid: 510 km/u
 • Maximale radius: 1.852 km (met extra tanks)
 • Maximale vlieghoogte: 7.620 m (25.000 ft) - pressurized cabin
 • Avionics: Rockwell Collins Pro Line Fusion
 • Capaciteit: 2 piloten en maximaal 9 passagiers
 • Besturing: fly-by-wire
 • Kan vliegen bij ijsvorming
Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *