Bezig met laden...

Logboek

Tussentijds rapport over de crash met de S-76B waarbij Kobe Bryant e.a. omkwamen

Tussentijds rapport over de crash met de S-76B waarbij Kobe Bryant e.a. omkwamen

De Amerikaanse NTSB (National Transport Safety Board) heeft vrijdag haar eerste tussentijds rapport gepubliceerd over de fatale crash bij Los Angeles die het leven heeft gekost aan 9 slachtoffers waaronder de bekende ex-basketballer Kobe Bryant en zijn dochter.

Wat vaststaat in het voorlopig rapport is:

  • de helikopter vloog in een steeds dikker wordende mist tegen een heuveltop nabij Calabase, Californië (US)
  • de twee teruggevonden motoren tonen geen tekenen van interne problemen voor de crash
  • de helikopter vloog tegen de heuveltop aan een snelheid van 160 NM 
  • de daalsnelheid van de helikopter was 4.000 voet per minuut
  • de helikopter is met vol vermogen tegen de heuveltop gevlogen
  • de helikopter was toegelaten voor VFR operaties niet voor IFR operaties
  • de professionele piloot (CPL) had een ervaring van 8.000 vlieguren en bezat een IFR valide rating en was naast vlieginstructeur ook een IFR instructeur. 

In het voorlopig rapport, welke je hier kunt lezen, zijn een aantal foto's opgenomen die eigenlijk de oorzaak van het grotendeels verklaren. Vooral foto 4 (zie ook hiernaast) en 5b zijn duidelijk. Vliegen in deze IFR omstandigheden is de oorzaak van dit ongeval en de druk om zijn 'bekende' passagiers op tijd op de bestemming te doen aankomen heeft de ervaren piloot ertoe geleid om deze risico's te nemen. Misschien gaan we hier een beetje kort door de bocht maar de aanwijzingen zijn ons iets te duidelijk.    

In een pers briefing van de NTSB herinnerde de hoofdonderzoekster aan twee aanbevelingen die de NTSB reeds in 2004 gedaan heeft. Vanaf een bepaald aantal zitplaatsen zou een helikopter moeten uitgerust worden met een TAW (Terrain Awareness Warning systeem) en zwarte dozen. Beide aanbevelingen werden tot op heden door de FAA niet nodig geacht. Dat de TAW aanbeveling weer een plaatsje zal vinden in het finale rapport is nu reeds een vaststaand feit.

Er is nog heel veel uit te zoeken en de NTSB denkt dat het finale rapport nog een jaar op zich zal laten wachten.

Video:
Video afspelen...

2 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *