Bezig met laden...

Logboek

Heliflight koopt de nieuwe VRT500 van Russian Helicopters

Heliflight koopt de nieuwe VRT500 van Russian Helicopters

Er moet er een de eerste zijn... ook in de helikopterwereld. 

Als eerste helikopterbedrijf in West Europa koopt Heliflight een helikopter van het type VRT500 bij Russian Helicopters.  

Heliflight schrijft in zijn persbericht : "Onze huidige vloot voldoet nog altijd prima als het gaat om het leveren van onze diensten. Maar omdat we steeds meer zakelijke vluchten uitvoeren naast de reguliere rondvluchten, moeten we vooruit gaan denken. De beschikbare capaciteit moet gewaarborgd worden. Bovendien willen we iedere vlucht zo comfortabel mogelijk maken. Op basis hiervan hebben we besloten om een nieuwe helikopter aan te schaffen. Na gedegen onderzoek, hebben we ons inmiddels ingeschreven voor een nieuwe VRT500 helikopter."

Het nieuwe VRT500 project is in reeds in een vergevorderd stadium van zijn ontwikkeling en maakt reeds uitgebreide testvluchten met het oog op de certificatie. Het is een eenmotorig toestel met een coaxiale aandrijving. Dit toestel, dat in samenwerking met verschillende Europese bedrijven is ontwikkeld, wordt geleverd door Russian Helicopters.

De specificaties van deze VRT500 helikopter zijn als volgt:

 • Vliegbereik van 860 km;
 • Kruissnelheid van 225 km/h;
 • Max. vliegtijd van 5,8 uren;
 • Aantal passagiers: 4 personen
 • Inclusief gescheiden vrachtruimte.

De belangrijkste reden dat we voor dit type helikopter hebben gekozen, is het oog van de fabrikant voor de elektrische toekomst voor de helikopterbranche. De fabrikant is na de presentatie van het model in Rusland in de zomer van 2018, volop bezig met de ontwikkeling van een elektrisch auto-rotatiesysteem. Dit houdt in dat de helikopter als 1-motorig toestel, in de toekomst wellicht ook voor meerdere opdrachten ingezet kan worden. Ook opdrachten die nu uitgevoerd worden door 2-motorige helikopters. Een andere belangrijke reden was het rotorsysteem met de dubbele rotor. Ook wel een coaxiale aandrijving genoemd. Dit is een gerenommeerd systeem wat al lange tijd door Kamov helikopters wordt gebruikt. Dit systeem staat garant voor geluidreductie t.o.v. de enkele rotor op alle bekende modellen.

Coaxiale aandrijving
Wat het meest opvalt aan een toestel met coaxiale aandrijving, is het ontbreken van een staartrotor en de dubbele hoofdrotor. Beide rotors worden aangedreven door de turbinemotor. Door de rotorbladen verschillend of zelfs tegengesteld te bewegen, kan de helikopter sturen. Deze constructie heeft een aantal belangrijke voordelen.

Met name de volgende zaken waren voor Heliflight reden om te kiezen voor de VRT500:

 • Veiligheid voor publiek en personeel rondom de helikopter vanwege het ontbreken van de staartrotor;
 • Meer stabiliteit tijdens het vliegen door het beter te kunnen controleren van de vliegrichting;
 • Minder trillingen omdat er alleen aandrijving van de motor naar de hoofdrotor gaat;
 • De helikopter is stiller omdat de staartrotor niet aanwezig is;
 • Meer wendbaarheid en sneller stijgen door meer stuwkracht;
 • Het toestel is compacter en neemt zo minder stallingsruimte in beslag;
 • Hogere maximum vlieghoogte;
 • Grotere actieradius.
 • Uitrustingen

De VRT500 wordt volgens Russian Helikopters momenteel ontwikkeld voor de Europese markt, en gaat voor een EASA certificering. Uitlevering van de eerste modellen in Europa zal nog enige jaren op zich laten wachten. Hierover krijgen wij in een later stadium meer informatie.

Het helikopterbedrijf Heliflight is op 9/2/2018 overgenomen door Pieter de Kruif van De Kruif Beheer bv. Pieter is zelf een enthousiaste helikopterpiloot en werkt met een professioneel team van gekwalificeerde piloten met een ruime ervaring. Heliflight is zowel actief op de particuliere als op de zakelijke helikoptermarkt.

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *