Bezig met laden...

Logboek

Safran test helikoptermotor die 100% SAF (duurzame brandstof) gebruikt

Safran test helikoptermotor die 100% SAF (duurzame brandstof) gebruikt

Safran Helicopter Engines voltooide op 8 september 2021 een primeur op haar locatie in Bordes (Pyrénées-Atlantiques, Frankrijk).

Het was het einde van een testcampagne voor een turbine-helikoptermotor die 100% duurzame vliegtuigbrandstof (SAF) gebruikt. Tijdens deze campagne draaide een Makila 2 turbine op een door TotalEnergies geproduceerde biobrandstof uit rest- en afval uit de circulaire economie, met name gebruikte frituurolie.

Deze testcampagne heeft de operationele impact geëvalueerd van het gebruik van alleen SAF op een helikoptermotor. Om dit te doen, gebruikte de motorfabrikant een speciale afdeling van Safran Tech die bekend staat als "Bearcat" (Banc d'Essai Avancé pour la Recherche en Combustion et Aérothermique des Turbomachines), een geavanceerde testbank voor verbranding van turbomachines en aerothermische toepassingen.

Franck Saudo, CEO van Safran Helicopter Engines zei: "Na de eerste effectieve vlucht van een reddingshelikopter met 40% SAF in juni en de geleidelijke introductie van de brandstof voor motortests op onze locaties sinds juli, zetten we nu een nieuwe stap in de richting van het gebruik van brandstof volledig gemaakt van hernieuwbare bronnen.

Deze testcampagne is een belangrijke stap in de realisatie van toekomstige testvluchten met onze helikopterpartners. Het gebruik van duurzame brandstoffen bij helikopteroperators is een veelbelovende hefboom om de CO2-uitstoot over het hele levenscyclus van onze producten sterk te verminderen".

Safran-motoren zijn nu al gecertificeerd om te werken met tot 50% SAF. Met 100% integratie zal de lagere CO²-voetafdruk van deze brandstoffen de CO²-uitstoot tot 80% verminderen.

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *