Bezig met laden...

Logboek

Uit het luchtvaartregister: de OO-NMK

Uit het luchtvaartregister: de OO-NMK

We hebben het in deze rubriek al eens besproken: het Belgisch Luchtvaartregister bevat zo'n 10% toestellen die reeds lang gecrasht zijn of reeds jaren niet meer vliegen. Ook bij het Bestuur der Luchtvaart kent men het probleem maar zolang als de eigenaar zelf met de nodige informatie van schrapping naar het Bestuur moet stappen zal dit niet snel veranderen.

Onze Nederlandse collega's laten de registratie van een helikopter afhangen van het Luchtwaardigheidsbewijs (BVL); als je geen 'current' BVL meer hebt wordt je gewoon ambtshalve uit het register geschrapt. Dit noemt men een zelfreinigend systeem waarbij na maximum 1 jaar een gecrasht toestel uit het register verdwijnt. In België staan er toestellen die reeds 20 jaar geleden gecrasht zijn nog steeds in het register als 'geregistreerd'. 

Met deze nieuwe vervolgreeks gaan we op zoek naar informatie over helikopters die reeds lang uit de lucht verdwenen zijn en wat hun lot intussen is geworden.

De OO-NKM is een Robinson R-44 Astro uit 1994. Het toestel kwam uit Duitsland waar het vloog onder de call-sign D-HINN, het werd op 16.03.2005 in het Belgisch register ingeschreven op naam van Meurrens Machinery uit Lummen.

Vandaag de dag staat het toestel nog steeds geregistreerd op naam van dit bedrijf maar het toestel werd jaren geleden verkocht aan onze vriend Peter uit Best in Nederland.

Na anderhalf jaar met de Astro te hebben gevlogen verkocht Peter het toestel op zijn beurt aan Dirk Langenbach in Giessen in Duitsland. Diens' bedrijf Startrade Heli is actief in de aan- en verkoop van tweedehands helikopters. Het bedrijf doet ook 12-jaars revisies van Robinson Helikopters. 

De Astro kreeg er een overhaul en werd verkocht naar Rusland; sindsdien zou het daar vliegen, maar we zijn wel het spoor bijster geraakt en weten niet onder welke call-sign het daar vliegt en of het nog wel vliegt?

Mocht jij iets meer weten over het lot of de geschiedenis van deze R44 laat het ons weten via onderstaande reactie-box! Met dank bij voorbaat.

Laatste foto van de R44 Astro toen het in Best (NL) stond bij Peter. Copyright van de foto: J. Stroes

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *