Bezig met laden...

Logboek

Leonardo Polen wil de AW249 gevechtshelikopters in Polen bouwen

Leonardo Polen wil de AW249 gevechtshelikopters in Polen bouwen

Het Poolse Kruk-programma zoekt de aankoop van 32 ultra-moderne gevechtshelikopters maar de finale specificatie's en de publicatie van de aanbesteding blijven op zicht wachten. Intussen moet de Poolse Defensie zich beraden of er een tussentijdse upgrade van de oude Mi-24's nodig zal zijn.

Maar Poolse dochteronderneming van Leonardo, PLZ-Swidnik, blijft niet bij de pakken zitten. Het heeft met de ontwikkeling en de bouw van de nieuwste AW249 een sterke troef op tafel gelegd. 

De AW249 helikopter is, althans op de tekentafel, de meest geavanceerde gevechtshelikopter, die de nieuwste technologische oplossingen in zijn klasse bevat. Het is uitgerust met een complete set navigatie-, dag- en nachtmissies en vuurleidings-systemen, evenals de mogelijkheid om onbemande luchtvaartuigen te beheren en te besturen.

Daarnaast zal het missie-implementatiesysteem een ​​aantal elementen bieden om het situationeel bewustzijn te verbeteren, waardoor de werklast van de piloot wordt verminderd en de veiligheid wordt verbeterd. De AW249 wordt gekenmerkt door de snelheid en duurzaamheid van de vlucht, waardoor deze kan overleven in de moeilijkste omstandigheden tijdens aanvals- en luchtsteuntaken (CAS). Dankzij het moderne ontwerp biedt het ook zeer concurrerende onderhouds- en bedrijfskosten.

Deelname aan de ontwikkeling en bouw van dit belangrijke helikopterprogramma zou Polen in staat stellen koploper te blijven op het gebied van helikoptertechnologie en een eersteklasspeler te zijn, ook vanwege de complexiteit van de gevechtshelikopter. Investeren in industriële samenwerking voor de ontwikkeling van een nieuwe Poolse gevechtshelikopter zou daarom op lange termijn voordelen opleveren voor de nationale economie, zou bijdragen aan meer werkgelegenheid, het verwerven van knowhow en vervolgens de export van de Poolse variant van de helikopter. Dit zou zorgen voor meer zekerheid voor de industriële soevereiniteit, ook wat betreft intellectueel eigendom.

De AW249, een ultra-moderne helikopter voor het Poolse leger, lokaal geproduceerd en aangepast aan de operationele behoeften die door het Ministerie van Nationale Defensie zijn geformuleerd, zouden volledige soevereiniteit garanderen op militair en economisch gebied. De industriële waarde van dit aanbod is enorm - het leger heeft de mogelijkheid om de hele levenscyclus van helikopters in het land veilig te stellen, en Polen zorgt voor het behoud van de volledige capaciteit om helikopters te bouwen en te produceren gedurende vele decennia.  

Leonardo denkt met deze helikopter de Boeing Apache en de Bell AH1Z Viper te kunnen verslaan. Anderzijds kan de vertraging in het Kruk-programma een rol gaan spelen omdat de Poolse defensie binnen een aantal jaar zonder anti-tankhelikopters dreigt te vallen. Een dergelijke vertraging zou kunnen leiden tot de beslissing om 'snel' een kant-en-klare helikopter, zoals de Apache te gaan kopen in plaats van mee te stappen in het AW249 project.

Een voorzichtige schatting begroot het Kruk-programma voor de 32 gevechtshelikopters en bijhorende bewapening op zowat $1,3 miljard. 

Wordt ongetwijfeld vervolgd. 

 

Specificatie's van de Leonardo AW249 gevechtshelikopter

 • MTOW (maximum take off weight): 7,5-8 ton
 • Laadvermogen: 1,85 ton
 • Bi-turbine: GE CT7-8E6 @2.500 hp of equivalent
 • Kruissnelheid: 140 kts gedurende 3u
 • Mogelijkheid om vanaf een oorlogsschp te opereren
 • Mission system enables teaming with UAVs
 • High speed and endurance to escort transport and multirole helicopters
 • Lower life-cycle costs than previous generation helicopters thanks to the extensive operational expertise and advanced design philosophy of Leonardo
 • Maximization of situational awareness through advanced mission systems (Net Centric Capability)
 • Low detectability (e.g. low signature, high agility)
 • Ballistic Tolerance (e.g. redundancy, separation of critical systems, dry run capability of drive system, armoured seats, ballistic tolerant fuel tanks)
 • Crashworthiness (e.g. crashworthy airframe, seats and fuel tanks)
 • Six wing store stations for air-to-ground and air-to-air missiles, unguided/guided rockets and external fuel tanks
 • Wing stores can carry mixed/asymmetric weapon loads
 • 20 mm nose mounted turreted gun

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *