Bezig met laden...

Logboek

Definitief einde voor de helikopterbasis in Koksijde

Definitief einde voor de helikopterbasis in Koksijde

Wat we gisteren vreesden is vandaag de waarheid geworden: de helikopterbasis in Koksijde doet in 2023 zijn deuren toe en Defensie verhuist zijn resterende helikopteroperaties naar de luchthaven van Oostende.

Op een gemeenschappelijke persconferentie gisteren hebben Defensie, de provincie West-Vlaanderen en de burgemeesters van Oostende en Koksijde de gekozen oplossing voor de basis Koksijde toegelicht.

  • de huidige operaties in Koksijde - zijnde SAR (serach & rescue) met de NH-90 Cayman en MAR (marine) met de Alouette (tot 2021) nadien NH-90 - blijven tot de tweede helft 2023 in Koksijde. Dan gaat de militaire basis Koksijde onherroepelijk dicht. Zie hier een luchtbeeld van de basis Koksijde vanuit een drone.
  • Defensie gaat een langdurige concessie te onderhandelen met de Luchthaven Oostende om de huidige apron 3 te kunnen kunnen gebruiken om er zijn helikopteroperaties onder te brengen.
  • Defensie plant een volledig nieuwe infrastructuur om de vier NH-90 helikopters en 123 man personeel onder te brengen op de luchthaven van Oostende.
  • Verschillende ondersteunde diensten (brandweer, ATC, meteo, etc) zullen door Defensie uitbesteed worden aan de bestaande diensten op de luchthaven van Oostende. Daardoor kan het huidige personeelsbestand van de basis Koksijde, 331 militairen, worden teruggebracht tot 123 in Oostende.   
  • De Provincie West-Vlaanderen is reeds in 2017 gestart met een project over de herbestemming van de 330 hectare grootte basis Koksijde. Je kunt hier een overzicht zien van deze plannen. 

Naast dit trieste nieuws is er toch een lichtpunt in het ganse dossier. Daar waar velen dachten dat het ganse domein een volledig andere bestemming zou krijgen, bevestigde de Provincie gisteren dat in haar planning een klein sportvliegveld is voorzien voor de West Aviation vliegclub. Dit is goed nieuws voor iedereen die de vliegerij een warm hart toedraagt. De sluiting van het zoveelste vliegveld in Vlaanderen zou een ramp zijn geweest. Nu maar hopen dat de plannen ook werkelijkheid worden.

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *