Bezig met laden...

Logboek

UEC Klimov levert testturbines voor Russian Helicopter Ansat en Ka-226T

UEC Klimov levert testturbines voor Russian Helicopter Ansat en Ka-226T

De Russische fabrikant van helikopterturbines, UEC Klimov heeft prototypes uitgeleverd van haar Klimov VK-650-V turbines. Bedoeling is dat Russian Helicopters deze prototypes zal testen in haar Ansat en Kamov-226T helikopters.

De fabricatie van de Ansat-helikopters en de ontwikkeling van de Kamov 226T helikopter zijn sinds de Russische inval in Oekraïne stilgevallen omdat beide toestellen uitgerust waren met turbines die door de Westerse sancties tegen Rusland niet meer mochten geleverd worden aan Russian Helicopters.

De Russische president Poetin had daarop bevolen een substitutie-programma op te zetten om door de sancties getroffen producten in Rusland zelf te fabriceren.

Bij staatsbedrijf UEC Klimov moest de VK-650V versneld worden ontwikkeld om de Canadese PW206 turbines van de Ansat en de Franse Safran Arrius 2G1 turbines van de Ka-226T te vervangen.

Ondanks druk van het Kremlin duurde het langer dan voorzien om de nieuwe turbine klaar te ontwikkelen. Verwacht wordt dat de certificatie van de VK-650V ten vroegste einde dit jaar zal gebeuren. De Ka-226 lichte helikopter zal in 2025 worden gecertificeerd met de VK-650V-turbine, aldus Mikhail Korotkevich, directeur-generaal van het 'Mil & Kamov National Helicopter Center' van Russian Helicopters.

Intussen zal er ook getest worden met de VK-650V op de Ansat helikopter in de hoop dat deze uitvoering vanaf eind 2025 kan worden uitgeleverd.  

Foto: UEC Klimov 

 

Wat voorafging:

In de Sovjettijden was de ontwikkeling en bouw van helikoptermotoren een specialiteit van Motor Sich in Oekraïne. Na het uiteenvallen van de USSR bleef Russian Helicopters verder beroep doen op Motor Sich maar de hoogoplopende spanningen en de annexatie van de Krim hebben de relatie tussen Rusland en Oekraïne opgeblazen met als resultaat dat Russian Helicopters ergens anders een turbine fabrikant moest vinden. UEC bouwde toen de TV7-117V turbine voor de Mi-38 helikopter.

UEC is het resultaat van de samenvoeging van alle Russische fabrikanten die motoren en turbines bouwen voor de militaire en burgerluchtvaart en de ruimteprogramma's. Sterk vergelijkbaar met Russian Helicopters die de samenvoeging is van alle helikopterbouwers van Rusland. Zowel Russian Helicopters als UEC zijn onderdeel van het industrieconglomeraat en staatsbedrijf Rostec.

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *