Bezig met laden...

Logboek

DHC opent de NH90 Full Mission Trainer op De Kooy

DHC opent de NH90 Full Mission Trainer op De Kooy

Het vliegen met een NH-90 helikopter kost handen vol geld. Uit een studie van de Noren blijkt dat een uurtje vliegen met de NH-90 minimaal zowat 17.500 euro kost aan de belastingbetaler. En aangezien de Nederlandse Defensie ook moet kijken naar de euro's worden allerlei manieren gebruikt om onze piloten goed te trainen maar tegelijkertijd ook de kosten binnen het budget te houden.

En afgelopen vrijdag was het zover, de NH-90 simulator werd in Den Helder plechtig geopend. Vroeger moesten de Nederlandse en Belgische NH-90 piloten naar Italie voor training in deze simulator. 

De Nederlandse NH90 Full Mission Flight Trainer, zoals de simulator voluit heet, stond tot nu in de Training Academie van helikopterbouwer Leonardo in het Italiaanse Sesto Calende, aan de Lago Maggiore. De NH-90 simulator is een product van Rotorsim, een joint venture tussen opleidingsbedrijf CAE en Leonardo. 

Eind juni is de NH90 cockpit met alle bijbehorende systemen verhuisd naar de vliegbasis De Kooy in Den Helder. Nu staat deze Full Mission Flight Trainer in een grondig verbouwd simulatorgebouw op het Maritiem Vliegkamp de Kooy van het Defensie Helikopter Commando (DHC).

Bij de opening verwelkomde een gelukkige DHC commandant DHC Robert Adang de simulator als een trainingsinstrument dat essentieel is voor het werk van het Defensie Helikopter Commando. 

Voordeel van deze trainer is, naast de kostprijs van een vlieguur, ook de onafhankelijkheid van tijd en van weersomstandigheden. Zo worden simulaties van nachtvluchten boven een dichtbevolkte stad mogelijk zonder dat een ganse stadsbevolking moet worden gestoord. De simulator kan ook de ganse dag 'vliegen' en is onderhoudsarm en verbruikt geen brandstof. De simulator vervangt natuurlijk niet volledig de vliegtraining maar laat toe om piloten meer vlieguren en in moeilijker en gevaarlijker omstandigheden te laten trainen.

De Koninklijke Luchtmacht heeft sinds 2012 de beschikking over die NH90-simulator om de volledige crews onder allerlei omstandigheden te kunnen trainen. Door allerlei omstandigheden was het niet mogelijk de verhuizing naar Nederland eerder te laten gebeuren. Daardoor konden bij de plaatsing deze zomer wel enkele belangrijke verbeteringen worden doorgevoerd. Zo is het (virtuele) beeld sterk verbeterd en maakte ook de bewegingsapparatuur een grote sprong voorwaarts. De beleving in de cockpit is daarmee veel realistischer geworden.

De komende maanden staan meer updates op het programma. De hard- en sofware van de 154 computers die de FMFT draaiende houden, zijn aan een upgrade toe.

We wensen DHC heel veel succes met de NH-90 simulator!

Video: Belgische helikopterpiloten trainen op de simulator toen deze in Italie stond.

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *