Bezig met laden...

Logboek

AceHawk biedt speciale oplossing aan voor Brits NMH programma

AceHawk biedt speciale oplossing aan voor Brits NMH programma

Het Britse NMH-project (New Medium Helicopter) is een van de belangrijkste westerse militaire helikopteraankopen van het jaar en maakt dat de zenuwen van alle directies van de helikopterfabrikanten gespannen staan. Alhoewel het nog even wachten is op de juiste specificaties voor de nieuwe medium helikopter van het Britse leger heeft zowat iedereen zijn antwoord reeds klaar.

Bij de start van het project vorig jaar was het duidelijk dat het een tweestrijd zou worden tussen enerzijds Leonardo met haar AW149M en anderzijds Airbus Helicopters met haar H175M. Beide concurrenten zouden de helikopters hoofdzakelijk in hun Britse vestigingen bouwen en willen ook de toekomstige exportversies van hun toestellen in de UK bouwen.

Maar intussen hebben ook andere helikopterfabrikanten hun kandidatuur publiek gesteld. Het betreft Boeing met de MH-139 (Grey Wolf), Sikorsky met de Black Hawk 3e Generatie en zelfs NHI met de NH90 zou het NMH-project willen binnenhalen. Zelfs Bell met haar 525 zou zich misschien kandidaat stellen. 

Maar toen min of meer duidelijk werd dat de Britse Defensie ook alternatieven zou bekijken en eventueel het NMH-project zou gebruiken als een tussentijdse oplossing om na 2035 mee te doen in de Amerikaanse FLRAA en FARA programma's kwam een nieuwe speler zich positioneren in het NMH programma, die een perfecte tussenoplossing zou kunnen aanbieden.

Het betreft AceHawk Aerospace Ltd dat werd opgericht binnen Freeport op Teesside International Airport door een kern van 'Helicopter Defense & Industry' professionals met diepgaande ervaring in de Britse militaire en civiele helikopter sector. Het is een 100% Brits bedrijf zonder buitenlandse aandeelhouders of joint ventures met 'agressor nation'. (*1)

Deze verrassende outsider heeft zich publiek geout en stelt een programma voor waarbij het gebruikte Sikorsky UH-60 Black Hawks zal aanbieden die uitgebreid zouden worden geüpgraded in een nieuwe faciliteit in het noordoosten van Engeland. Het biedt hiermee geloofwaardige en in de strijd bewezen helikopters voor, een zeer laag programmarisico, en een garantie op tijdige uitvoering in de UK.

AceHawk stelt dat zijn ML-70™ helikopter de Britse strijdkrachten de capaciteit van de Black Hawk zal bieden zonder de hoge prijs en de wachttijd voor gloednieuwe toestellen, terwijl het ook hooggekwalificeerde banen biedt voor Britse medewerkers .

Als de NMH bedoeld is als een 'stop-gap'-maatregel van 15 tot 20 jaar totdat toekomstige roterende 'Next Generation'-oplossingen beschikbaar zijn is de AceHawk ML-70™ helikopters de enige juiste oplossing zowel op technisch, militair als financieel gebied. 

AceHawk beschrijft de ML-70 als is een geëvolueerde en vernieuwde en 'gevechts'-bewezen Sikorsky UH-60 Black Hawk, die nieuwe dynamische componenten en een bijgewerkte Garmin G5000 glazen cockpit krijgt als onderdeel van het Ace Deck VL-60 upgrade van het Amerikaanse bedrijf Ace Aeronautics.

Gesteund op het Black Hawk ontwerp dat meer dan 15 miljoen vlieguren heeft bereikt waarvan 2 miljoen uren in gevechtssituaties en zoals de Jolly Green II nog steeds wordt ontwikkeld en met ondersteuning tot 2070, is dit een perfecte oplossing voor de Britse Defensie met ondersteuning en service van een Brits bedrijf.

De 'donor' tweedehands UH-60 helikopters zouden afkomstig zijn van het Amerikaanse leger, dat oudere vliegtuigen desinvesteert in het kader van het Black Hawk Exchange and Sales Team-initiatief, en van enkele andere internationale operatoren.

AceHawk weet dat het een alternatief voorstelt voor de specificaties van het NMH-programma maar doet dit door de gestelde vereisten te overtreffen. Het wil ook gehoor te geven aan de oproep van de Britse regering aan de industrie om eigen sterke oplossingen te bouwen waar de Britse strijdkrachten op kunnen rekenen en die worden geproduceerd in de UK, in Teesside, het toonaangevende Britse Net-Zero onderzoeks- en innovatiecentrum.

Het is nu uitkijken naar de reactie van de Britse Defensie, de Britse politiek en de concurrenten. Het is een voorstel 'out-of-the-box' die veel zaken ineens zou oplossen maar die vermoedelijk niet zal passen binnen de finale specificaties van het NMH-lastenboek dat eerstdaags worden gepubliceerd. Dat AceHawk dit net nu naar buiten brengt zou er kunnen op wijzen dat hun oplossing weinig bijval kende in hun 'voorafgaand' lobbywerk.

Wordt ongetwijfeld in de komende weken vervolgd...

 

(*1) hier bedoeld AceHawk ongetwijfeld Leonardo mee die een joint venture heeft met Russian Helicopters.

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *