Bezig met laden...

Logboek

Airbus levert 500e NH90 helikopter uit

Airbus levert 500e NH90 helikopter uit

Airbus Helicopters kondigde afgelopen week de levering aan van de 500e NH90 helikopter. Een heel belangrijke mijlpaal voor een helikopterprogramma dat moeilijk uit de startblokken kwam en nu nog steeds kampt met een beperkte beschikbaarheid in de bestaande vloot. 

De 500e NH90 helikopter was een TTH-versie, een helikopter voor tactisch troepentransport, voor het Franse Leger. Het mijlpaal-toestel werd overhandigd aan het Franse leger tijdens een ceremonie bij NHI-hoofdaandeelhouder Airbus Helicopters in Marignane. Zes NH90-landen en het hoofd van NAHEMA, de inkooporganisatie voor helikopters van de NAVO waren op het event aanwezig.

Axel Aloccio, de nieuwe baas van NHI, was fier met de levering van de 500e NH90. Hij vermelde er ook bij dat NHI, een joint venture Airbus (62,5%), Leonardo Helicopters (32%) en Fokker (5,5%), resultaten ziet van de projecten om de beschikbaarheid en vlieguren van de NH90-vloot in de verschillende landen te verhogen. Twee aspecten dragen hiertoe bij: de vlieguren tussen de periodieke revisies is deels aangepast en de beschikbaarheid van de vervangonderdelen zit ok op de verbeterkoers. 

In mei 2022 tekenden Duitse BAAINBW (Federaal Bureau van de Duitse Strijdkrachten), en zijn Franse tegenhanger, de DGA (Direction Générale de l'Armement), een langlopend servicecontract voor hun NH90-helikopters met NHI. In dit contract werden duidelijke afspraken vastgelegd over de betere beschikbaarheid van de NH90 helikopters. 

Het blijft de vraag of de gebruikers uit de andere landen de mening van NHI delen. Zoals eerder gemeld hebben Noorwegen, Australië, België en Zweden reeds gemeld dat ze hun vloot of een deel van hun vloot vervroegd uit dienst zullen nemen omwille van de beperkte beschikbaarheid en de hoge kost van een NH90-vlieguur.

NHI heeft nog een orderboek van zowat 100 NH90 helikopters.

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *