Bezig met laden...

Logboek

Drie NL Chinooks in Irak klaar voor NAVO-missies

Drie NL Chinooks in Irak klaar voor NAVO-missies

De 3 Nederlandse Chinook-transporthelikopters in Irak zijn luchtwaardig. Alleen nog een controle van de zogeheten missiesystemen. Dan zijn ze gereed voor de taken voor de NAVO-missie in Irak (NMI).

De heli’s kwamen begin deze maand gedemonteerd aan op Al Asad Airbase. De technische dienst van het 120 militairen tellend luchtmacht detachement bouwde de toestellen weer op. De Chinooks worden ingezet voor bevoorrading en verplaatsing van adviseurs, eenheden en materieel. De drie Nederlandse Chinooks in Irak zijn de D-481, de D-484 en de D-603.

NMI is bedoeld om de veiligheid en stabiliteit in Irak te versterken en terroristische dreiging te verminderen. Dat gebeurt door het trainen, adviseren en assisteren van de defensie- en veiligheidssector.

In de staf van de NAVO-missie NMI werken 5 Nederlandse militairen en 5 medewerkers van Buitenlandse Zaken als adviseur.  

Verder is een 110-koppige eenheid van 11 Luchtmobiele Brigade verantwoordelijk voor de 'force protection' binnen de NMI. De compagnie beveiligt in en rond Bagdad militaire en civiele adviseurs.

In het Iraakse Erbil werken nog 3 Nederlandse militairen als adviseur voor de Koerdische strijdkrachten in de strijd tegen ISIS. Zij zijn onderdeel van operatie Inherent Resolve. Aan het hoofdkwartier van deze missie zijn 3 stafofficieren toegevoegd: 1 in Koeweit en 2 in Bagdad.

Een National Support Element ondersteunt de Nederlandse bijdragen in Bagdad, Erbil en op Al Asad Airbase.

Vanaf 24 mei leidt de Nederlandse luitenant-generaal Cas Schreurs de NAVO-missie in Irak.

Foto's © Defensie NL

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *