Bezig met laden...

Logboek

Airbus helikopter-onderdelenfabriek in Hongarije geopend

Airbus helikopter-onderdelenfabriek in Hongarije geopend

Airbus Helicopters heeft vorige week donderdag zijn nieuwe fabriek voor helikopteronderdelen geopend in het Hongaarse Gyula.

De opening gebeurde in aanwezigheid van de Hongaarse minister van technologie en industrie, Lazlo Palkovics, die de EASA-goedkeuring van de fabriek een historisch moment noemde voor de Hongaarse luchtvaartindustrie en voor Gyula.

Eenmaal de productie op volle toeren zal er geen Airbus helikopter meer worden gebouwd zonder een onderdeel uit de nieuwe fabriek in Gyula. Ook onderdelen bestemd voor de MRO (maintenance, repair & overhaul) zullen in Gyula worden geproduceerd.

Airbus Helicopters Hongarije is een joint venture waarbij Hongarije 30% en Airbus Helicopters 70% van het kapitaal hebben ingebracht. De overeenkomst om de fabriek te bouwen werd vier jaar geleden ondertekend, de bouw startte in december 2020 en de EASA-vergunning werd op 21 juli 2022 afgeleverd. De fabriek is nu klaar voor productie. De fabriekshall zelf is 13.000 m² groot.

De fabriek zal zich specialiseren in het bouwen van speciale metalen helikopteronderdelen met hoge precisie. Het zal de enige toeleverancier zijn voor deze onderdelen voor alle helikopterfabrieken van Airbus.

De onderdelenvoorziening is sinds enkele jaren een zwak punt van Airbus Helicopters. Ook bij de problemen met de NH90 helikopters kwam het aspect onderdelenvoorziening telkens hoog op de agenda. In de recente survey over naverkoop van ProPilot Helicopter was de onderdelenvoorziening een heikel punt voor Airbus Helicopters. Of deze fabriek aan deze problematiek iets zal kunnen verhelpen is niet duidelijk.

Deze samenwerking tussen Airbus Helicopters en Hongarije kwam er in de marge van de aankoop door het Hongaarse leger van 20 H145M militaire helikopters.

Foto & video © Airbus Helicopters

Video:
Video afspelen...

1 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *