Bezig met laden...

Logboek

Noorwegen publiceert militair jaarverslag: NH-90 gebruiksdoel 50% lager

Noorwegen publiceert militair jaarverslag: NH-90 gebruiksdoel 50% lager

De Noorse 'Chief of Defense', generaal Eirik Kristofferen, heeft samen met zijn minister van Defensie, Frank Bakke-Jensen, afgelopen week het jaarverslag 2020 van het Noorse leger gepresenteerd. En zoals te verwachten viel is in dit jaarverslag het NH-90 programma een belangrijke topic. 

De legerbaas noemt het NH-90 programma een uitdaging maar als je het leest is dit zonder meer een mislukking. De kostprijs is hoog en de gepresteerde vlieguren zijn lager dan de reeds bijgestelde en lagere doelen. Waar men 5.000 vlieguren verwachtte van de NH-90 vloot was de realiteit niet eens de helft, namelijk 2.100 uren. Voor 2021 wordt het doel bijgesteld naar 2.500 vlieguren, of 50% van de oorspronkelijke ambitie.

Ook de broodnodige beschikbaarheid voor de kustwacht en op de fregatten van de Marine was sterk onder de verwachtingen. De Noorse pers spreekt reeds lang van de 'helikopterramp' wanneer ze de NH-90 helikopters bedoelen.

In het kort zegt de generaal: "De NH-90's vliegen niet genoeg, de fabrikant heeft moeite om de 7 nog te leveren helikopters tijdig te bouwen en heeft moeite om de nodige reserveonderdelen te leveren'. Overigens is de uitleg over vertragingen ingevolge de Covid-19 pandemie slechts voor een heel klein deel correct omdat het NH-90 programma reeds voor corona vele jaren vertraging had.

Nadat hij de NH-90 problematiek had geschetst bevestigde de legerbaas dat het leger samen met het Ministerie van Defensie kijkt naar alternatieve oplossingen waarbij ze voor de Kustwacht helikopters zouden inhuren bij civiele operatoren. Dit plan zou relatief snel in praktijk kunnen worden gebracht (zie ook eerder artikel) en er zullen zeker een aantal operatoren klaar zijn om in een dergelijk project te stappen.

Noorwegen blijft net als een paar andere Europese NATO landen worstelen met het NH-90 project. De topics zijn: vertragingen bij leveringen van helikopters en onderdelen, meer en langere onderhoudswerkzaamheden dan verwacht, zeer hoge kosten, te complex en te lage beschikbaarheid.

Alles bij elkaar donderwolken boven de NH-90 helikopters, een triest beeld die je ook ziet bijvoorbeeld in Duitsland en eigenlijk ook ten dele België

Foto copyrights: NH Industries 

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *