Bezig met laden...

Logboek

Kogel door de kerk na 5 jaar: Duitsland koopt 60 Chinooks

Kogel door de kerk na 5 jaar: Duitsland koopt 60 Chinooks

Na meer dan 5 jaar van discussies rond het project van de vervanging van de Sikorsky CH-53G zware transporthelikopters heeft de Duitse regering eindelijk het licht op groen gezet om 60 Boeing CH-47F Chinook Block II transporthelikopters aan te kopen.

De aankoop van de 60 Chinook-helikopters kost € 6,27 miljard terwijl daarbovenop ook een bedrag van € 700 miljoen voorzien is voor onderhoud, € 240 miljoen voor nationale bestellingen en € 750 miljoen voor de nodige infrastructuurwerken. Of hier ook simulatoren zijn voorzien is nog niet bekend. De levering van de nieuwe helikopters staat gepland tussen 2027 en 2033.

In het totaal kost het Chinook-project dus € 8 miljard. De originele projectbegroting was € 6 miljard maar dat is 5 jaar later door extra uitrustingen, inflatie en de duurdere dollar 33% duurder geworden. 

Intussen heeft de Luftwaffe in een tweet de beslissing voor de Chinook toegejuicht als de juiste keuze die ook compatibiliteit met de NATO-partners garandeert.

De Amerikaanse regering had op 14 mei 2023 reeds zijn goedkeuring gegeven voor de export van deze helikopters naar Duitsland. 

Eerder deze maand werd bekend dat vanaf 2026 Nederland en Duitsland permanent samen zullen werken in de helikopteropleiding in het Duitse Bückeburg. Maar de Nederlandse Chinook opleiding blijft wel in de VS, waar ook de Apache piloten worden opgeleid.

 

Update 12 juli 2023

Vandaag heeft de president van het Federaal Bureau voor Apparatuur, Informatietechnologie en In-Service Support van de Bundeswehr (BAAINBw), Annette Lehnigk-Emden, namens de Bondsrepubliek Duitsland de zogenaamde Letter of Offer and Acceptance ( LOA) voor de aanschaf van de CH-47 F "Chinook" ondertekend als belangrijkste onderdeel van het project "Heavy Transport Helicopter".

2 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *