Bezig met laden...

Logboek

FLASH: Airbus stapt uit de race voor de UK SAR 2e generatie (10 jaarscontract)

FLASH: Airbus stapt uit de race voor de UK SAR 2e generatie (10 jaarscontract)

Afgelopen vrijdag werd bekend dat Airbus Helicopters UK zijn kandidatuur intrekt voor de UK SAR 2e generatie. Dit is het contract voor de uitvoering van de helikopterdiensten van de Britse kustwacht gedurende 10 jaar na afloop van de eerste generatie in begin 2024.   

De afgelopen maanden werd veel gelobbyd om dit belangrijk contract binnen te halen. Nu de UK niet langer deel uitmaakt van de EU is het vrij om te bepalen welke de criteria zijn bij de toekenning van dit contract. Het is in de tender documentatie zeer duidelijk dat een maximale inbreng door en voor de UK economie een belangrijke factor zal zijn bij de eindbeslissing voor dit project; hier toont de Brexit duidelijk kleur.

De officiële reden voor de terugtrekking is nog niet bekendgemaakt maar Airbus Helicopters gaf volgende commentaar: " very disappointed to conclude that it was not in the best interests of the company to submit an offer." Airbus Helicopters vertelde er ook bij: 'Airbus will continue to offer its helicopters and associated support services to any interested remaining bidder."

Hoe we dit moeten interpreteren is niet duidelijk. Airbus had ingeschreven voor de 3 onderdelen van het contract dat volgens de opdrachtgever een waarde heeft van £1,6 miljard.

Ook het Britse Serco, met CEO Rupert Soames aan het hoofd en die als kleinzoon van Winston Churchill thuis is in de Britse politiek, is reeds eerder, begin juli 2021, uit het project gestapt. Ook hier werd geen verdere informatie gegeven.

Eind augustus 2021 hebben alle deelnemers de lastenboeken voor het volledige programma UK SAR 2e generatie ontvangen hebben. Het is dus niet onmogelijke dat Airbus na grondige evaluatie van deze lastenboeken besloten heeft om niet verder mee te dingen.

Er zijn nu nog twee mogelijke kanshebbers voor het ganse project (Lot 1 tot 3): Bristow (de huidige uitvoerder van UK SAR 1e generatie) en CHC (het Britse EEA Helicopters). Enkel voor Lot 3: (bemande en onbemande vliegtuigen voor snel zoeken, toezicht en detectie van vervuiling) zijn naast Bristow en CHC ook 2Excel Aviation en Elbit UK kandidaat. 

We zoeken nog uit waarom Airbus en zijn partner Draken uit de race zijn gestapt.

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *