Bezig met laden...

Logboek

Bouw helikopterbasis Oostende goedgekeurd, nu nog de implanting...

Bouw helikopterbasis Oostende goedgekeurd, nu nog de implanting...

Afgelopen donderdag is de Belgische ministerraad op voorstel van minister van Defensie Ludivine Dedonder akkoord gegaan om het contract voor het oprichten van een militaire 'Operation Location te Oostende' via een Onderhandelingsprocedure met bekendmaking te plaatsen. Met andere woorden: nu zal er een markt worden uitgeschreven, die dan nadien nog moet worden gegund op basis van de scores van de ingediende dossiers.

Deze militaire 'Operating Location' op de luchthaven van Oostende is ter ondersteuning van de helikopters van de maritieme en Search And Rescue-operaties. 

De ministerraad heeft ook besloten om voor de inplanting van deze militaire helihaven voor 8 helikopters (4x NH90 NFH en 4x SAR) verschillende locaties te onderzoeken. Defensie zal vragen aan de LEM Oostende (Luchtvaart Exploitatiemaatschappij) en de LOM Oostende (Luchtvaart Ontwikkelingsmaatschappij) om verschillende opties voor de inplanting van de helibasis op de luchthaven voor te stellen. Deze opties zullen aan de Regering voorgelegd worden.

De voorziene locatie, op de luchthaven van Oostende Apron 3, (aan de Nieuwpoortsesteenweg te Raversijde), heeft bij de bewoners daar veel weerstand opgeworpen. Een actiegroep verzet zich hevig en heeft ook het plaatselijke stadsbestuur en andere politici ondersteuning gevraagd. 

In een persbericht licht John Crombez, (zie foto) boegbeeld van Vooruit Oostende, toe dat hij intussen zelf met het ministerie van Defensie in gesprek is gegaan om te bekomen dat naast de locatie 'Raversijde' ook alternatieve inplantingen zouden worden onderzocht. 

Zo zouden nog twee andere inplantingen kunnen worden onderzocht: een aan de achterzijde van winkels aan de Torhoutsesteenweg en een aan de zuidoostzijde van de luchthaven, aan de Hogedijkweg.

Met de goedkeuring van het dossier is Defensie samen met de luchthaven van Oostende aan zet en moet het nu zo snel mogelijk een geschikte en accepteerbare inplanting vinden op de luchthaven van Oostende. Als dit snel lukt kan de nieuwe streefdatum 2026 - drie jaar na de eerste datum - misschien nog worden gehaald. Want ook in Koksijde en Veurne zit men te wachten om de herbestemming van het 155 hectare groot militair terrein aan te vatten.

Wordt ongetwijfeld vervolgd...

Foto © 1. Helispot en 2. Vooruit 

5 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *