Bell Helicopters blijft aan de weg timmeren en heeft haar laatste ontwikkeling, een elektrisch aangedreven staartrotor, onthuld.
Na een jaar van uitgebreide testen heeft Bell haar EDAT (Electrically Distributed Anti Torque) systeem voorgesteld op de terreinen van haar fabriek in Mirabel, Quebec (Canada).
Eric Sinusas, bij Bell verantwoordelijk voor de lichte helikopters, vertelde aan onze collega's van Vertical Magazine, dat dit de eerste keer is dat een dergelijk systeem met succes is uitgetest.
In het staartvlak heeft Bell 4 rotoren ingebouwd die elk aangedreven zijn met een elektrische motor. Een stroomgenerator aangedreven door de PW207 turbinemotor zorgt voor de nodige energie. De 4 rotoren worden gemoduleerd in functie van de torque die de hoofdrotor creëert.
De installatie van het EDAT systeem maakt dat de mechanische overbrenging naar de staartrotorgearbox, de staartgearbox zelf en de luidruchtige staartrotor zelf kunnen worden geëlimineerd. Het EDAT vermindert de geluidsbelasting van de helikopter.
De helikopter kan perfect blijven functioneren met als 3 van de 4 elektrische rotoren uitvallen. Deze rotoren kunnen in beide richtingen draaien en samen met de fly-by-wire aandrijving zorgt dat voor een meer precies gebruikt van de anti-torque krachten.
Bell ziet voornamelijk drie voordelen:
- veiligheid:
- door gebruik van 4 rotoren in plaats van 1 wordt een extra back-up systeem ingebouwd voor de staartrotor
- de gevaarlijke staartrotor aan de achterzijde van de helikopter valt weg
- lagere onderhoudskosten: het wegvallen van de mechanische overbrenging naar de staartrotorgearbox, de staartgearbox zelf en de grote staartrotor maakt het onderhoud behoorlijk eenvoudiger en goedkoper
- geluidsbelasting: een belangrijke vermindering van de geluidsbelasting zal worden gerealiseerd
Er zijn natuurlijk nog een heel aantal vragen te beantwoorden. Wat ingeval van elektrische panne? Wat ingeval van autorotatie en yaw controle? Wat is de meerkost bij een nieuw toestel? Waarom zou dit systeem beter zijn dan de Notar of de Fenestron? etc...
Bell heeft nog geen plannen vrij over een mogelijke installatie van dit systeem in een productiehelikopter maar de bekendmaking van dit systeem is alvast een hint dat Bell er meer inziet dan een vrijblijvende test.
Wordt ongetwijfeld vervolgd...
Foto copyrights: Bell Helicopters