Bezig met laden...

Logboek

Turkije levert eerste T129 aanvalshelikopters aan de Fillipijnen

Turkije levert eerste T129 aanvalshelikopters aan de Fillipijnen

Op 20 mei 2021 werd bekendgemaakt door TAI (Turkish Aerospace Industries) dat het de bestelde T129 ATAK aanvalshelikopters aan de Filipijnen zou kunnen uitleveren. De US zou toch een exportvergunning hebben toegestaan voor de Honeywell / Rolls Royce turbines LHTEC T800-4A turbines aan Turkije. De US noch Turkije wilden het nieuws toen bevestigden noch ontkennen.

Nu tweet de stafchef van de Filipijnse luchtmacht, luitenant-generaal Allen Trio Paredes dat de eerste van de zes bestelde T129 ATAK aanvalshelikopters deze maand zal worden geleverd. De deal voor de zes aanvalshelikopters heeft een waarde van $280 miljoen.  

Het zal de eerste TAI T129 ATAK helikopter zijn die buiten Turkije wordt geleverd. TAI heeft reeds 61 stuks T129 aanvalshelikopters geleverd aan het Turkse leger en de Turkse veiligheidsdiensten.

TAI heeft ook een order van 30 gevechtshelikopters T129 van Pakistan met een waarde van $1,5 miljard. Hiervoor moet Washington ook een exportvergunning afleveren en daarover is niets bekend. En vermoedelijk is hier het minimumbedrag ver overschreden en moet naast de Amerikaanse president ook het Congres dit goedkeuren. Of Pakistan verder blijft wachten of een alternatief zal zoeken schreven we eerder.

Intussen werkt Turkije in versneld tempo verder aan de bouw van een eigen turbinemotor TS14000. Op 11 december 2020 werd met succes de eerste turbine getest. De testen van de 'National Helicopter Engine TS1400' in de fabriek van TEI in EskiÅŸehir werd bijgewoond door Minister van Technologie en Industrie, Mustafa Varank. (zie onderstaande video)

De TEI ingenieurs konden in minder dan drie jaar de gas turbine technologie onder de knie krijgen en deze kennis konden omzetten in een helikopterturbine, de TS1400. Turkije is daarmee een van de 7 landen wereldwijd die deze technologie bezitten. Het zal wel tot 2023/2024 duren vooraleer deze turbine kan worden ingezet in de T129 ATAK of de T625 Gokbey helikopters. 

Foto © Turkish Aerospace Industries

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *