Bezig met laden...

Logboek

Investeren in eVTOL bedrijven - gokken of de juiste toekomstvisie?

Investeren in eVTOL bedrijven - gokken of de juiste toekomstvisie?

De evolutie en de toekomstmogelijkheden van de eVTOL bedrijven hebben ook de beurzen niet onverschillig gelaten. 

Om tegemoet te komen aan hun kapitaalsnoden om hun toestellen op de markt te brengen hebben een aantal eVTOL-bedrijven in de laatste maanden de aandelen van hun bedrijf op de beurs laten noteren. 

Analysten zien de eVTOL markt groeien van $162 miljoen in 2025 tot $411 miljoen in 2030 een CAGR (Compound Annual Growth Rate) van meer dan 20%. Morgan Stanley ziet een markt van $1 miljard in 2040 en $9 miljard in 2050. Hiervan zou de helft afkomstig zijn van 'personal mobility' en de andere helft 'logistics transports'.

 

Over eVTOL's

eVTOL's zijn er in alle soorten en maten, maar ze worden allemaal aangedreven door een elektromotor en batterijen en kunnen opstijgen en landen als een helikopter. Hun belangrijkste voordeel is brandstofbesparing en geen CO² uitstoot maar hun nadeel is 'voorlopig' een gebrek aan actieradius en passagierscapaciteit. eVTOL's lijken het meest geschikt voor kortere reizen om in overvolle steden het wegverkeer te vermijden, en als een commerciële luchttaxidienst of ander verbruik vergelijkbaar met de hedendaagse helikopters.

 

Wie bouwt er eVTOL's?

In de afgelopen 5 jaar is het aantal bedrijven in de eVTOL wereld gexplodeerd. Vandaag zijn er meer dan 400 bedrijven wereldwijd die een eVTOL ontwerpen of bouwen.

 

Welke eVTOL bedrijven zijn er reeds op de beurs genoteerd?

  • EHang (Nasdaq: EH)
  • Archer Aviation (NYSE: ACHR)
  • Joby Aviation (NYSE: JOBY)
  • Lilium (NASDAQ: LILM)
  • Vertical Aerospace (via SPAC: BSN)
  • en BLDE, EADSF, ERJ, UBER, ZNTE, en een aantal indirecte spelers
  • hier een tabel met een overzicht van de bedragen die reeds in een aantal eVTOL bedrijven werden geinvesteerd - klik hier 

 

Is het nu tijd om snel aandelen te verwerven van een of meerdere eVTOL bedrijven?

Instappen in beursgenoteerde bedrijven die zich nog in volle ontwikkelingsfase bevinden is een groot risico. Zeker is dat van de meer dan 400 bedrijven die vandaag hun kans wegen in de eVTOL industrie de meeste nooit hun doel zullen bereiken. 

Ook is het nog maar de vraag of de eVTOL wel degelijk een dergelijke evolutie zal maken. Er zijn nog grote technologische vraagstukken op te lossen, een certificering door de luchtvaartautoriteiten is geen makkelijke klus en hoe al deze nieuwe toestellen veilig in het luchtruim zullen kunnen vliegen is vandaag nog een groot vraagteken.

Maar de eVTOL sector heeft het potentieel om de komende 8 à 10 jaar een opkomende nieuwe trend te worden naarmate de technologie verbetert en vluchtcertificering/-regulering mogelijk maakt dat eVTOL's een nieuwe manier van vervoer worden. eVTOL's kunnen deels helikopters en zelfs taxi's vervangen, vooral bij kortere reizen boven steden, met lagere bedrijfskosten en veel minder lawaai. eVTOL's kunnen 100x stiller zijn dan een helikopter.

Alles bij elkaar genomen zijn de risico's om vandaag in de 'pure' eVTOL industrie te gaan investeren zeer groot. De meeste eVTOL bedrijven zijn voorlopig nog in handen van risico kapitaal verschaffers (private equity) spelers die wachten op een doorbraak om hun aandelen met grote winst te verkopen. De handvol eVTOL bedrijven die reeds op de beurs noteren hebben al hoge waarderingen en hoge risico's, niet direct een aantrekkelijk voorstel. 

Een aantal eVTOL-bedrijven heeft reeds voorlopige orders binnengehaald en je zou hier kunnen meevliegen op het risico die deze kopers hebben genomen. Het zijn vooral de hogergenoemde bedrijven die reeds op de beurs genoteerd zijn (zie tabel

 

Conclusie

De eVTOL past in de toekomstvisie van een 'clean' en 'stil' luchttransport, dat is zeker.

Maar welk type, welk bedrijf, welke technologie zijn vragen die we nu niet kunnen beantwoorden. Maar niets kan je tegenhouden om een gok te wagen en wie weet vlieg je binnen 8 jaar als eerste met je persoonlijk eVTOL van Brussel naar Amsterdam....     

1 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *