Bezig met laden...

Logboek

Boeing bouwt laatste CH-47F Block I Chinooks en start Block II

Boeing bouwt laatste CH-47F Block I Chinooks en start Block II

Eens de laatste twee orders voor de CH-47F Block I afgewerkt zijn zet Boeing de moderniseringsinspanningen op het CH-47-platform voort met de geavanceerde Block II Chinook.

Als onderdeel van een Foreign Military Sale (FMS) van het Amerikaanse Ministerie van Defensie heeft Boeing een contract ontvangen voor de productie van 18 CH-47F Block I Chinooks voor Zuid-Korea en één extra Chinook voor Spanje. Deze deal met een waarde van maximaal $ 793 miljoen zijn de laatste Chinooks die worden besteld op het huidige CH-47F Block I contract met de Amerikaanse overheid.

Hoewel de productie en leveringen van de CH-47F Block I met deze orders in 2027 zullen worden afgerond, zullen de moderniseringsinspanningen van Chinook worden voortgezet met het reeds lopende H-47 Block II programma.

De Chinook CH-47F Block II biedt meer lift en actieradius dankzij een verbeterde aandrijflijn, een versterkt casco en nieuw ontworpen brandstoftanks.

Momenteel heeft Boeing zes Block II helikopters onder contract bij het Amerikaanse leger, 36 bij het US Army Special Operations Command (SOCOM) en 14 bij het Verenigd Koninkrijk. SOCOM ontvangt al enkele jaren Block II helikopters en het Amerikaanse leger zal begin 2024 zijn eerste CH-47F Block II ontvangen.

Vanaf 2025 zal Boeing de CH-47F Block II Chinooks uitleveren met Honeywell T55-714C turbines. Deze hebben 22% meer vermogen dan de huidige T55-714A turbines in de Block I Chinooks waardoor de helikopter 2.000 pond meer nuttige lading zal kunnen vervoeren. Daarnaast zal de nieuwe T55-714C turbinemotor 8% zuiniger zijn, 25% meer betrouwbaar en een compressor hebben die 40% langer kan worden ingezet.   

Foto © Boeing - Fred Troilo

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *