Bezig met laden...

Logboek

Frans leger wil zijn JLH programma sneller operationeel

Frans leger wil zijn JLH programma sneller operationeel

De Franse Defensie heeft bij monde van haar minister, Florence Parly, aangekondigd dat de lancering van het Joint Light Helicopter (Hélicoptère Interarmées Léger; HIL) programma zal starten in 2021. 

Dit programma waarvoor de Airbus Helicopters H160M al is geselecteerd in 2017, was gepland om te starten in 2022 is nu met een jaar vervroegd. Dit betekent dat de eerste Airbus H160M operationeel zullen zijn in 2026.

Bij haar bezoek aan het Airbus Helicopters hoofdkwartier in Marignane kreeg de minister in primeur de maquette te zien van de H160M op schaal 1/1. Dit model zal te zien zijn op de luchtvaartbeurs van Le Bourget komende maand.

Er werd ook bekendgemaakt dat de Airbus H160M de roepnaam “Guépard” (“Cheetah”) heeft gekregen van de Franse luchtmacht.

De H160M is modulair opgebouwd vanaf een enkel basisplatform. Dit laat toe een serie van verschillende missies te gaan uitvoeren met de H160M zoals para-commando infiltraties, air cover, intercepties, reddingsopdrachten en gevechtsopdrachten op zee. De Guépard zal binnen het HIL programma ingezet worden bij het landleger, de marine en de luchtmacht.

Bruno Even, CEO of Airbus Helicopters, was natuurlijk positief over het programma en snellere indienststelling van de Airbus H160M. Hij is ervan overtuigd dat de snellere vervanging van de oude helikopters van het Franse leger zal zorgen voor een betere ondersteuning en beschikbaarheid van de helikopervloot. Hij bevestigde dat Airbus Helicopters de eerste helikopters zullen leveren in 2026 en dat deze een benchmark zullen zijn voor de medium-lift militaire helikopter markt.

Het HIL-programma zal ook zijn voordeel halen uit het feit dat de burgerversie, de H160, volgend jaar in dienst zal worden genomen. Vooral op gebied van vliegtesten, certificatie, support, eenvoudiger onderhoud en operationele kosten zal de ervaring met de burgerversie een belangrijke component vormen om de militaire H160M vlekkeloos in dienst te nemen. Het eerste prototype van de H160M zal reeds in 2023 zijn maidenvlucht maken.

Airbus is ervan overtuigd dat de H160M een beduidend lagere operationele kost zal hebben dan de huidige generatie van medium helikopters.

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *