Bezig met laden...

Logboek

Skyryse will Robinson R66 IFR certificeren

Skyryse will Robinson R66 IFR certificeren

Op 6 maart 2023, eerste dag van de Heli-Expo, kondigde Skyryse aan dat zijn geautomatiseerd FlightOs vluchtcontrolesysteem kleine turbinehelikopters zal toelaten om met één piloot onder IFR-regels te vliegen. 

Skyryse zal deze oplossing op de markt brengen voor de Robinson R66 waarbij de besturing zal worden vervangen door de FlightOS, die middels een fly-by-wire systeem de helikopter zal besturen zowel onder VFR- als onder IFR-regels. Skyryse werkt nauw samen met de FAA en plant zijn systeem binnen 18 maanden te kunnen certificeren.

Volgens de US NTSB (National Transportation Safety Board) vallen er jaarlijks gemiddeld meer dan 300 doden in de luchtvaart in de VS. De meeste van deze incidenten (80%+) vinden plaats als gevolg van controleverlies of een fout van de piloot meestal door weersomstandigheden of beperkte zichtbaarheid.

Door Skyryse's sterk geautomatiseerde, drievoudig redundante en speciale architectuur een fly-by-wire-systeem en IFR-mogelijkheden toe te voegen, kunnen de meeste weer- en terrein gerelateerde ongevallen worden beperkt. 

"Een van de dingen die ons lange tijd ontbroken hebben, is de mogelijkheid om IFR te vliegen en veilig door de wolken te vliegen met kleine helikopters", zegt Jim Viola, president en CEO van Helicopter Association International. "De NTSB heeft aanbevolen om IFR te vliegen als u passagiers vervoert. De mogelijkheid die dit systeem FlightOS van Skyryse biedt om dat veilig te doen, heb ik uit de eerste hand gezien en mogen uitproberen. De vraag is nu, hoelang duurt het voordat we het breder kunnen implementeren?"

De Skyryse technologie en de universele cockpit zorgen voor meer betrouwbaarheid, vertrouwen en controle over de helikopter. FlightOS is een altijd actief en altijd ingeschakeld systeem dat de hoogte, koers en laatst opgedragen snelheid van de helikopter handhaaft, ongeacht de beperkte zichtbaarheid of de slechte weersomstandigheden. Hierdoor kan de piloot tijdens de vlucht de stabiliteit behouden en vluchtgegevens gebruiken voordat hij reageert op onverwachte vluchtomstandigheden.

In 2023 kost een gemiddelde helikopter met IFR-capaciteit $ 5 miljoen en een vlieguur meer dan $ 1.500. De Skyryse Robinson R66 biedt vergelijkbare veiligheid tegen een fractie van de aanschafkosten en minder dan de helft aan de exploitatiekosten. Of piloten nu te maken hebben met terrein, slecht weer of laaghangende bewolking, IFR-regels en FlightOS op een éénmotorige helikopter maken een veilige vlucht beschikbaar voor iedereen.

SkyRyse maakt met dit systeem niet alleen vliegen veel veiliger maar laat ook toe aan 'iedereen' om zonder veel voorkennis een helikopter veilig te besturen. FlightOS gecombineerd met een touchscreen-tablet, joystick en fly-by-wire hardware vervangt de conventionele cockpitbesturing. Zelfs zonder zichtbaarheid claimt FlightOS een veilige vlucht. Lees hier meer over de FlightOS-technologie

We blijven dit project volgen. Vorige artikels over SkyRyse kun je hier lezen.

Foto © Skyryse

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *