Bezig met laden...

Logboek

FLASH: Strategische visie voor de helikopters van het Belgisch leger

FLASH: Strategische visie voor de helikopters van het Belgisch leger

In een stuk van journalist Antoine Clevers in La Libre Belgique is het ontwerp van Strategische Visie voor de Belgische Defensie gelekt. Blijkbaar stond dit ontwerp op het agenda van de vergadering van het kernkabinet van 20 december 2021 maar werd het niet besproken omdat de kernuitstap de volledige vergadering monopoliseerde. Het zal nu in een komende vergadering aan bod komen.

Het ontwerp van nieuwe Strategische Visie voor Defensie is van de hand van de socialistische minister Dedonder en wil dat België zijn defensie-inspanningen verhoogt van het geplande 1,3% naar 1,6% van het Belgisch BNP tegen 2030. Dit zou een meeruitgave voor de Belgische begroting van ongeveer €3,5 miljard betekenen.

In het ontwerp is er blijkbaar ook duidelijkheid wat betreft de toekomstige militaire helikoptervloot.

De huidige vloot helikopters van de Luchtmacht is samengesteld als volgt:

 • 10 Agusta A109BAi helikopters gebaseerd op de basis Beauvechain (in dienst genomen in 1992 - 30 jaar geleden)
 • 4 NH90 TTH (Tactical Transport Helicopter) helikopters gebaseerd op de basis Beauvechain (in dienst genomen 2013-2015) 
  • door een beslissing van de legerleiding in juni 2020 werd afgezien van de 'volledige operationele capaciteit' van deze toestellen en werd beslist om deze 4 toestellen in het totaal slechts 600 vlieguren per jaar te laten vliegen. 
 • 4 NH90 NFH (Naval Frigate Helicopter) marinehelikopters gebaseerd op de basis Koksijde die ingezet worden voor SAR (search & rescue operaties) en MAR (operaties op zee vanop fregatten) - (in dienst genomen 2013-2014)
 • in het totaal 18 helikopters

In het ontwerp van de Strategische Visie zou ook de toekomstige helikoptervloot van de Luchtmacht beschreven zijn. Deze zou er als volgt uitzien:

 • 14 helikopters van het type LUH (light utility helicopters) - hier circuleert sinds vorige zomer de Airbus H145M als mogelijke kandidaat
  • deze toestellen zouden de huidige 10 Agusta A109BAi helikopters vervangen 
 • 4 helikopters van het type middelzware transporthelikopter die elk 25 uitgeruste soldaten zouden kunnen transporteren
  • deze toestellen zouden de 4 NH90 TTH helikopters vervangen die blijkbaar niet meer in de strategie zouden passen  
 • 4 bestaande NH90 NFH helikopters zouden behouden blijven maar uitsluitend worden ingezet voor de MAR missies (operaties op zee vanop fregatten)
 • 4 helikopters voor de SAR operaties
  • het is ons niet duidelijk of deze begrepen zijn in de 14 LUH-helikopters of dat dit vier extra helikopters zouden worden (*). Een LUH-type of Airbus H145M is nu niet direct het geschikte toestel voor SAR-operaties.
 • in het totaal 22 of 26 helikopters (*)

Het is nu aan het kernkabinet om dit ontwerp te bespreken en al dan niet goed te keuren. Dan zal ook het parlement zich moeten uitspreken over dit ontwerp en slechts dan kan begonnen worden met de uitvoering van een dergelijk plan. Realistisch gezien zal het minstens nog vijf jaar duren alvorens we nieuwe helikopters zullen zien bij het Belgisch leger.   

Wordt ongetwijfeld vervolgd!

2 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *