Bezig met laden...

Logboek

FLASH: Piloot van dodelijke crash te Kiewit (Hasselt) is Erik Busse

FLASH: Piloot van dodelijke crash te Kiewit (Hasselt) is Erik Busse

We kregen het zeer tragische nieuws binnen over de bekende helikopterpiloot, instructeur en examinator Erik Bussé. Erik was de piloot van het lichte vliegtuig welke deze namiddag om 15.30 is neergestort in de tuin van een huis aan de Luchtvaartstraat 69 in Kiewit.

Het eenpersoonsvliegtuig, een oldtimer Topsy Nipper, was net opgestegen vanop het vliegveld Kiewit-Hasselt, voor een korte vlucht naar de Fly-by op het vliegveld van Zwartberg, toen het, volgens getuigen, vermoedelijk motorpech kreeg. 

De ervaren piloot poogde nog een noodlanding te maken maar raakte daarbij het dak van een woonhuis en sloeg ter pletter. Erik werd bevrijdt uit het wrak maar overleefde de verwondingen die hij had opgelopen bij de crash niet.

Het vliegtuigje waarmee Eric vloog is een Tipsy Nipper Mk2 met registratie OO-EFA, gebouwd in 1960. 

Erik Bussé laat vrouw Daisy, dochter Kim en zoon Joeri achter. 

De Belgische AAIU (Air Accident Investigation Unit) en het parket doen onderzoek naar de oorzaak van de crash.

Over Erik:

Erik Bussé is een bekende in de Belgische helikopterwereld. Hij kreeg de helikoptermicrobe te pakken als Alouette helikoptertechnieker in het Belgische leger. Na het leger verdiepte hij zich verder in helikopters en werd naast technieker ook piloot, instructeur en examinator. Hij was sinds jaar en dag ook lid van de vliegclub aero Kiewit en had er zijn vliegtuig.

Erik ging er prat op dat hij als één van de weinigen in België over een kwalificatie van piloot-instructeur-examinator op helikopter ook over de kennis en ervaring beschikte om met een kwalificatie Part-66 deze toestellen te onderhouden.

Heel veel piloten, ook uw dienaar, hebben Erik als examinator of instructeur meegemaakt. Naast instructie en het afnemen van prof-checks was Erik ook actief in zijn bedrijf Bussé Helicopters waar hij zich specialiseerde rond oldtimer Bell helikopters. Hij was ver buiten België bekend als specialist in Bell type 47 helikopters en kreeg vele internationale kopers over de vloer op zijn bedrijf te Neerpelt. Zijn eigen helihaven EBNP was gelegen in de CTR van Kleine Brogel.

We hebben een fotoalbum: In Memoriam Erik Bussé geopend als eerbetoon voor de overleden piloot, instructeur, technieker en examinator. Je mag ons altijd uw foto's of herinneringen aan Eric doorsturen, we posten ze op de Helispot.

Foto copyrights: Helispot

Via onderstaande reactiebox kunt u uw medeleven en/of uw ervaringen met Erik delen. Wij zullen deze aan de familie doorsturen.

Naschrift 10 sepember 2020

Zoals aangekondigd hebben wij uw en onze blijken van medeleven overgemaakt aan Daisy Jorissen, de echtgenote van Erik.

Mevrouw Jorissen heeft hierop gereageerd met een bedanking en met een mooie slotzin die we graag publiceren: "Mijn hoop is dat jullie dezelfde mooie herinneringen koesteren aan Erik zoals ik dat doe, en zijn raadgeving ter harte zult nemen wat het vliegen betreft, dan heeft hij veel bereikt denk ik."

17 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *