Bezig met laden...

Logboek

Geen trainingen vanop EHMZ met de AW189 SAR-helikopters

Geen trainingen vanop EHMZ met de AW189 SAR-helikopters

In zijn brief van 8 september 2022 aan de Tweede Kamer heeft minister van Waterstaat Harbers de situatie met betrekking tot de Kustwachthelikopter duidelijk gemaakt.

Een aantal punten uit de brief:

  • Het huidig contract met de Nederlandse tak van NHV voor de Kustwachthelikopter is met een half jaar verlengd tot eind 2022 om er zeker van te zijn dat er geen problemen opduiken bij de transfer van deze SAR-missie tussen Bristow en NHV. 
  • Volgens de huidige verwachting zal Bristow vanaf 4 november 2022 operationeel zijn. 
  • De minister heeft brieven ontvangen van NHV over toekomstige borging van de SAR-diensten en van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond over de aanbesteding. Over de inhoud worden geen verdere details gegeven maar de minister bevestigd dat hij de brieven zal beantwoorden. 

Daarnaast wordt in de brief ook ingegaan op de discussie rond het gebruik van de luchthaven Midden-Zeeland (EHMZ) als tweede basis voor de Bristow SAR-helikopters en de beperkingen die daarmee gepaard gaan.

  • In de wijziging van de verordening luchthavenbesluit Midden-Zeeland, die op 24 november 2021 is gepubliceerd, is opgenomen dat het ten behoeve van een HEMS-vlucht, SAR-vlucht, politievlucht of kustwachtvlucht het bij wijze van uitzondering is toegestaan op de luchthaven EHMZ te landen/op te stijgen met luchtvaartuigen met een hoger maximum startgewicht dan 6000 kg. 
  • Het trainen voor SAR-operaties kenmerkt zich vooral door vaardigheden die te maken hebben met operaties op zee, zoals laag vliegen boven zee, het uitvoeren van zogenaamde takeloperaties in een dynamische omgeving en het landen op olie- en gasplatforms en op schepen. Het is geen vereiste dat trainingen vanaf de tweede basis (Vliegveld Midden Zeeland) worden uitgevoerd.

Het is dus nu voor iedereen duidelijk dat trainingsvluchten voor helikopters met een hoger startgewicht dan 6 ton niet zijn toegelaten vanop het vliegveld Midden-Zeeland (EHMZ). 

De omwonenden waren niet te vinden om buiten de echte reddingsvluchten ook nog eens extra trainingsvluchten van de 8,6 ton zware Leonardo AW189 helikopters boven hun huizen te verwerken. Deze vrees is nu blijkbaar van de baan.

Bristow is ondertussen druk in de weer de voorbereidingen om de SAR-operatie in Nederland vanaf 4 november 2022 over te nemen. Ze hebben hiervoor drie Leonardo AW189 helikopters geselecteerd:

  • G-MCGN: was het reservetoestel van de Engelse SAR-operatie en krijgt binnenkort de Nederlandse registratie PH-NCG
  • G-OENC: toestel welke actief was vanop de Schotse basis Aberdeen voor offshore vluchten
  • I-RAIW: fabrieksnieuw toestel dat binnenkort wordt afgeleverd 

Alle drie de helikopters zullen naar verluid in het Nederland luchtvaartregister worden ingeschreven en zullen dan met een PH-registratie vliegen. 

1 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *