Bezig met laden...

Logboek

FLASH: Gelukkige 90e verjaardag Frank Robinson

FLASH: Gelukkige 90e verjaardag Frank Robinson

Helikoptericoon en stichter van de Robinson Helicopter Company, Frank Robinson, werd 90 jaar.

Hoewel Frank, door zijn ziekte, reeds enkele jaren uit de actualiteit is gestapt vergeten we deze man nooit. Hij wist de helikopter op een knappe manier naar het grote publiek te brengen. Dit is iets waar niemand voor en na hem ooit is in geslaagd.

Frank is geboren in Carbonado, in de Amerikaanse staat Washington in 1930 als jongste van 4 kinderen. Op jonge leeftijd werd hij gefascineerd door de VS300 helikopter, die door Igor Sikorsky was ontwikkeld. In 1957 behaalde hij een Bachelor of Science, Mechanical Engineering (BSME) aan de universiteit van Washington en gradueerde aan de universiteit van Wichita. 

In zijn eerste job mocht de jonge ingenieur bij Cessna aan de CH-1 Shyhook helikopter werken. Hij verlaat Cessna voor Umbaugh en gaat nadien 4,5 jaar bij McCulloch Motor Company werken aan helikopters. In 1969 start hij bij Hughes Helicopters en werk er aan een ganse reeks projecten, onder andere de nieuwe staartrotor van de Hughes 500 (de latere MD500).

Omdat geen enkele van zijn werkgevers interesse heeft voor zijn ideeën rond het bouwen van een kleine en betaalbare helikopter verlaat hij de gevestigde  luchtvaartbedrijven. Hij start zijn eigen bedrijf RHC (Robinson Helicopter Company) in zijn huis in Palos Verdes. Hij bouwt het prototype van de Robinson R22, een tweezitter helikopter, in een kleine hangaar op de luchthaven van Torrance. In Augustus 1975 vliegt de R22 voor het eerst en in 1979 krijgt de R22 het FAA type certificaat. Eind 1979 worden de eerste R22 helikopters uitgeleverd. Tot op vandaag is de R22 de meest gebruikte trainingshelikopter ter wereld.

Na het succes met de R22 start Frank in 1985 een nieuw project: een vierzitter helikopter, de R44. De R44 vliegt voor het eerst in Maart 1990 en krijgt eind 1992 zijn certificatie door de FAA. De R44 wordt het succesverhaal voor het bedrijf en is ook nu nog de best-verkopende helikopter van RHC.

In 2005 start Frank Robinson weer een nieuw project: de R66 vijfzitter turbine helikopter. Rolls Royce ziet het toekomstig succes en bouwt een speciale turbine voor de R66. Vijf jaar later, op 25 oktober 2010 krijgt Frank Robinson de FAA certificatie voor de vijfzitter R66. Intussen zijn er bijna 1.000 R66 helikopters gebouwd en hebben die samen meer dan 1 miljoen vlieguren geboekt.

Op zijn 80e verjaardag draagt Frank de leiding van RHC over aan zijn zoon, Kurt Robinson en gaat met pensioen. Hij blijft zijn zoon ondersteunen en krijgt voor zijn indrukwekkende carrière in 2013, de prestigieuze Daniel Guggenheim Medal. De jury roemt Frank om zijn concept, design en bouw van veilige en betaalbare helikopters.

Dank we Frank mochten leren kennen en wensen hem een gelukkige 90e verjaardag!

Foto: Robinson Helicopter Company

1 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *