Bezig met laden...

Logboek

Kopter krijgt goedkeuring voor haar productie & organisatie en test nieuwe hoofdrotor

Kopter krijgt goedkeuring voor haar productie & organisatie en test nieuwe hoofdrotor

Kopter, de Zwitserse helikopterontwerper van de SH-09, blijft aan de weg timmeren om zijn nieuwe helikopter zo snel mogelijk te certificeren en te produceren. Hoewel de aandelen van Kopter intussen door Leonardo worden overgenomen, en de nieuwe helikopter in de fabrieken van Leonardo zou kunnen worden gebouwd, heeft Kopter toch de nodige stappen gezet om zijn eigen productiesysteem door de FOCA (Swiss Federal Office of Civil Aviation) te laten goedkeuren.

Deze goedkeuring attesteert dat Kopter het nodige gekwalificeerd personeel heeft alsmede de nodige processen en procedures om een betrouwbaar kwaliteitssysteem te waarborgen. Dit is weer een stap in de goede richting voor Kopter en laat toe om na de certificatie de lichte mono-turbine SH-09 te gaan bouwen.

Op 24 februari 2020 werd ook bekend dat Kopter voor het eerst gevlogen heeft met zijn nieuwe hoofdrotorconfiguratie. Deze rotor moet de helikopter zachter en stabieler doen vliegen. Richard Grant, Kopter Chief Test Pilot, zei na de eerste vlucht dat het nu zelfs eenvoudiger is om met de SH-09 te vliegen. De volgende generatie van hoofdrotorbladen is gebouwd om het vermogen te verbeteren bij een hoog gewicht en bij het vliegen op grote hoogte.

Nu moet Kopter alleen nog de certificatie van de SH-09 zien te realiseren. En dat is een ander paar mouwen want Kopter is hier al een paar jaar over tijd. Maar we mogen aannemen dat na de afronding van de overname door Leonardo, er een paar certificatiespecialisten van Leonardo zullen helpen om dit nu eindelijk mogelijk te maken. Een gok? Ergens in 2021 ten vroegste... 

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *