Bezig met laden...

Logboek

ALERT: Laatste formatievlucht van de drie Alouette's maandag boven West-Vlaanderen

ALERT: Laatste formatievlucht van de drie Alouette's maandag boven West-Vlaanderen

Ook voor de drie laatste Alouette III helikopters van het Belgische leger komt de pensioenleeftijd stilaan nabij. 

In eerste instantie gaat de Alouette III met callsign M-3 in september 2020 uit dienst. Het toestel heeft intussen meer dan 11.400 vlieguren op de teller staan en mag zijn diensten aan de Marine beëindigen.

Ook de twee andere nog in dienst zijnde Alouette III, de M-1 en de M-2 hebben reeds meer dan 10.300 vlieguren maar deze zullen nog tot einde 2021 in dienst blijven.  

De Alouette III helikopters hebben de laatste jaren voornamelijk de MAR (marine) operatie's uitgevoerd terwijl de intussen gepensioneerde Seaking's en nu de NH-90 helikopters de SAR (search and rescue) taken voor hun rekening namen. Na het uitdienstnemen van de Alouette III helikopters, eind 2021, zullen de NH-90 NFH's zowel voor SAR als voor MAR taken ingezet worden. Het blijft wel de vraag hoe deze vier NH-90 NFH, met hun beperkte inzetbaarheid, al deze taken zullen kunnen bolwerken.  

De Alouette werd de afgelopen jaren ingezet bij onder meer operaties van de Verenigde Naties in Zaïre en Somalië, maar ook tijdens Iran-Irak oorlog in de Perzische Golf eind jaren tachtig. In een meer recent verleden werd een Alouette helikopter ingescheept op Nederlandse fregatten om drugssmokkel in het Caraïbisch gebied te bestrijden.  

Maandag 29/06 is het een unieke gelegenheid om voor de laatste keer deze 3 Alouettes in formatie boven West-Vlaanderen te zien. Deze 3 helikopters zijn al sinds 1971 in dienst en nog steeds operationeel. In België mag je normaal na 45 arbeidsjaren op pensioen maar de Alouette's hebben er al 4 jaar extra opzitten. 

Mis deze zeldzame formatievlucht niet! Je kunt deze unieke formatievlucht zien maandag 29/06 op de volgende plaatsen:

 • 13u30 Vertrek op de Airbase Koksijde
 • 13u32 boven Koksijde Bad
 • 13u42 boven Oostende Haven
 • 13u52 boven Anchorage
 • 14u08 boven Zeebrugge - Marine 
 • 14u15 boven Brugge
 • 14u16 boven Sint Kruis Brugge - Marine kazerne
 • 14u18 boven Beernem
 • 14u25 boven Lichtervelde
 • 14u32 boven Diksmuide
 • 14u40 Aankomst op de AIrbase Koksijde

De Belgische luchtmacht organiseert een fotowedstrijd van deze formatievlucht: stuur je beste foto naar [email protected] en de winnaar krijgt 3 badges van Alouette III opgestuurd via de post. En als je je foto's ook naar Helispot stuurt zullen wij deze publiceren in een speciaal fotoalbum over de Alouette III met je vermelding.

Meer informatie over de basis Koksijde kan je op woensdag 1 juli online vinden tijdens de virtuele opendeurdag die te volgen is via de facebookpagina : www.facebook.com/Basis-Koksijde-206763169370462 . Je kunt ook tot 30 juni 2020 deelnemen aan de quiz over de basis Koksijde.

 

Foto copyright: Defensie (B)

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *