Bezig met laden...

Logboek

ALERT: Aandeel EHang crasht na zware beschuldigingen van valse informatie

ALERT: Aandeel EHang crasht na zware beschuldigingen van valse informatie

EHang (Nasdaq: EH), de Chinese ontwikkelaar en bouwer van VTOL's, is op 16 februari op de beurs van New York 63% van zijn (toen meer dan $6 miljard) beurswaarde verloren. Aanleiding voor deze crash is een rapport van analist Wolfpack.

Wolfpack publiceerde een rapport met titel:  'EHang: A Stock Promotion Destined to Crash and Burn’  (lees het hier).  Dit rapport waardoor EHang meer dan $3,4 miljard van zijn beurswaarde zag verdwijnen, is in alle aspecten vernietigend voor de Chinese dronebouwer. 

Het rapport baseert zijn beschuldigingen op de volgende bevindingen:

  • EH's grootste klant is zijn 'distributeur' Kunxiang. Wolfpack heeft bewijs dat de verkoopcontracten en de omzet met Kunxiang gewoon 'schijncontracten' zijn.
  • Op de vraag van Wolfspack om EHang's AAV aan te kopen bij 'dealer' Kunxiang antwoordde de enige medewerker van het bedrijf dat ze niet geloven in de EH216
  • Kunxiang lijkt een gewillige medewerker te zijn in deze schijnvertoning. Het maakte destijds een pre-IPO investering van $14 miljoen in EHang, die mede door Kunxiang's schijncontracten nu $68 miljoen waarde hadden.
  • Verder onderzoek wees uit dat Kunxiang werd opgericht 9 dagen voor het een contract ter waarde $65 miljoen ondertekende met EHang. Vier maand later tekende het een ander contract ter waarde van $4,3 miljoen. 
  • In het eerste contract werd een eenheidsprijs per AAV vermeld van niet minder dan $21,5 miljoen. Vier maand later in het tweede contract was de eenheidsprijs ineens $215.000 zijnde slechts 1% van de eenheidsprjs van het eerste contract. EHang heeft in een vertrouwelijke nota aan de SEC gevraagd deze prijszetting aan te passen, toch vond Wolfpack de originele, niet-aangepaste versie terug in de archieven van de SEC.  
  • Van de EHang verkoopcijfers werd slechts 20% effectief 'door de klant' betaald. De overige verkopen werden nooit betaald, welke volgens Wolfpack een duidelijk bewijs is van deze schijnverkopen.
  • Een onderzoeker van Wolfpack is de fabriek van EHang in Guangzhoug gaan bezoeken. Hij kon vrij binnen en buiten wandelen en kon 20 minuten in de fabriek wandelen zonder medewerkers te zien. Er was duidelijk geen activiteit noch produktiemiddelen die moeten bijdragen aan de gerapporteerde omzetten. 
  • Wolfpack heeft ook onderzoek gedaan naar de realiteit achter de vele persberichten over goedkeuringen van de EHang AAV's. Hieruit bleek dat tussen de Engelse versie en de originele Chinese versie belangrijke verschillen staan. Het komt hier op neer dat EHang in China noch in Europa of Canada een commerciële goedkeuring bezit en testvluchten uitvoert op basis van tijdelijke toestemmingen.

Het rapport van analist Wolfpack doet er geen doekjes om. Elke beschuldiging is gestaafd met bewijsmateriaal, foto's en officiele documentatie die niets aan de verbeelding overlaat.

Eenmaal je de 33 bladzijden hebt gelezen kun je begrijpen dat het aandeel op een dag 63% van zijn waarde heeft verloren maar kun je niet begrijpen dat het op 17/2 nog meer dan 4,25 miljard waard is.    

Intussen heeft EHang op dit rapport gereageerd met de volgende tekst: “The company will consider any necessary and appropriate course of action to protect the interest of the company and all its shareholders.” en verder “EHang is committed to maintaining the highest standards of corporate governance, as well as transparent and timely disclosure of compliance with the applicable rules and regulations of the U.S. Securities and Exchange Commission and the Nasdaq stock market.”

Het aandeel sloot de Amerikaanse beursdag (16/2) af aan $46.3 (ter info op 12/02 was de koers $126,7.  Gisteren 17/2 won het aandeel terug terrein en sloot het af op $77, 73 een stijging met 68% bij een verhandeld volume van niet minder dan 58 miljoen aandelen. 

Blijkbaar hebben sommige beleggers toch geloof in EHang CEO Hu, die in een statement gisteren nogmaals zijn grote gelijk over de toekomst van Urban Air Mobiliy vertelde. In deze verklaring worden alle vaststellingen van Wolfpack als leugens weggezet.

Boze tongen beweren dat het Wolfpack rapport een onderdeel is van de Amerikaanse campagne tegen Chinese bedrijven en hun technologie. Wolfpack heeft reeds eerder (Chinese bedrijven) zeer hard aangepakt en was niet altijd correct in de conclusie. 

Onze mening:

De ontwikkeling en de snelheid waarmee EHang oplossingen voorstelde in zijn persberichten heeft ons altijd al verrast. Maar toch geloofden we in de praktische oplossingen die werden getoond, op zijn minst op papier. Een fabriek bouwen om 600 toestellen per jaar te assembleren zonder dat je enige certificatie hebt in welk land dan ook deed ons wel twijfelen. Anderzijds was de investering van Carmignac ter waarde van $40 miljoen een teken van vertrouwen in het bedrijf.

Maar het rapport van Wolfspack lijkt ons goed onderbouwd en vooral het plaatsbezoek in de oude en nieuwe fabriek is veelzeggend. 

Zoals steeds is een start-up die snel naar de beurs trekt verplicht zijn 'hero' status waar te maken. Hoe moet je omzet maken met toestellen zonder certificatie? En toch kon EHang dit blijkbaar... CEO Hu zal met sterke bewijzen moeten komen want anders zal de status van 'Nasdaq Hero' snel veranderen in een status 'Nasdaq Zero'.

Wordt de komende tijd ongetwijfeld vervolgd...

Naschrift 18/2/2021 - 19:40

EHang heeft onderstaande video vrijgegeven waar je de nieuwe fabriek in opbouw kunt zien. Verder plant EHang een "investor day" op het einde van juni 2021 in de nieuwe fabriek in Yunfu. De beurskoers die gisterenavond afsloot op $77,73 is intussen terug gedaald met 18% tot $63,50.  Een aantal Amerikaanse advokatenbureau's hebben intussen Class Action aangekondigd tegen het management van EHang.

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *