Bezig met laden...

Logboek

European Rotors: Dag 1 - een overzicht

European Rotors: Dag 1 - een overzicht

Na een extra jaar wachten door de beperkingen wegens Covid-19 ging gisterenochtend de eerste European Rotors beurs van start in Keulen (D). Een verademing voor de helikopterindustrie: we kunnen nu de helikopters en hun bedrijven terug in het 'echt' gaan bekijken en bespreken. Een minpuntje bij de start is wel dat terzelfdertijd als de European Rotors ook de Dubai Airshow doorgaat. En het is dan ook te zien dat de grote fabrikanten hun middelen hebben moeten verdelen tussen beide belangrijke beurzen.  

De eerste dag begon met de openings-persconferentie waarbij een verrassende aankondiging werd gedaan. 

 • EHA (European Helicopter Association) en HAI (Helicopter Association International) gaan samenwerken 
  • Vanaf 1 januari 2022 zullen beide organisaties intens samenwerken om hun gemeenschappelijke doelstellingen rond veiligheid, innovatie en leefbaarheid van de helikopterindustrie nog beter te propageren en te verdedigen. Beide organisaties willen een VTOL industrie zonder ongevallen die zich op lange termijn verder kan ontwikkelen en innoveren. 
  • EHA en HAI zullen hun activiteiten en inspanningen samenbundelen in projecten en bij vertegenwoordigingen in internationale organisaties. 
  • HAI en EHA zullen elkaar ook bijstaan en helpen bij organisaties zoals de European Rotors beurs.
  • Wij hebben het in het verleden reeds verschillende malen aangehaald dat de HAI teveel US-georiënteerd was. De meeste programma's waren op de Noord-Amerikaanse situatie gericht en Europa met zijn meestal de kleine helikopteroperatoren en helikoptereigenaars kwamen weinig of niet ter sprake. Laat ons hopen dat de EHA deze aanpak kan veranderen om tot een betere vertegenwoordiging van alle - geografische - onderdelen van de helikopterindustrie te komen.

 

Andere aankondigingen op Dag 1:

 • Airbus bouwt ACH145 met een volledig veganistisch interieur
  • Op de Dubai Airshow 2021, die gelijktijdig met de European Rotors wordt gehouden, laat ACH (Airbus Corporate Helicopters) een wel heel speciale ACH145 bekijken. Het is de helikopter voor de heer en mevrouw Urs & Daniela Brunner. Daniela Brunner is een ethische modepionier en ze drong aan op een volledig veganistisch interieur. 
  • Het interieur is uitgerust met ACH's strakke en moderne ACH Line-interieurconfiguratie in een grijs thema, maar de lederen elementen die essentieel zijn voor het luxe gevoel zijn vervangen door Ultraleather, dat de visuele en tactiele leerervaring vastlegt met vergelijkbare duurzaamheid.     
  • Mevrouw Daniela Brunner, oprichtende eigenaar van het gespecialiseerde modehuis Giulia & Romeo, dat geen dierlijke producten in zijn assortiment heeft en al zijn winst aan dierenwelzijn schenkt, wilde dat de helikopter in overeenstemming zou zijn met haar ethische waarden.

 

 • Bell 525
  • wist te melden dat haar nieuwe Bell 525 Relenthless helikopter reeds een eerste vlucht gemaakt heeft op pure SAF brandstof. 
  • De gebruikte bio-brandstof, Neste MY SAF, is gemaakt op basis van hernieuwbare en duurzaam gewonnen wegwerpmaterialen die zorgen voor een belangrijke reductie van CO² emissies.
  • Bell gaat SAF blijven gebruiken voor haar FAA-certificatievluchten met de Bell 525; het is wel niet duidelijk wanneer deze zijn certificatie zal bekomen. 
  • Bell heeft reeds SAF bio-fuel geïntroduceerd in haar training- en demonstratievluchten sinds maart 2021.   

 

 • VRM presenteert zijn Airbus H125 / AS350 simulator met virtual reality
  • VRM Switzerland, fabrikant van VR-helikoptersimulators, presenteert zijn nieuwste ontwikkeling, de Airbus H125-simulator, op de European Rotors beurs in Keulen. Piloten met typebevoegdverklaring kunnen er direct op trainen zonder enige aanpassingstijd en zonder hun werkstrategie te veranderen. Het vliegen met de simulator is representatief voor het vliegen met de echte helikopter.
  • Het onderzoeksteam van VRM Zwitserland heeft de virtual reality (VR)-simulator technologie geoptimaliseerd. Uitgebreide evaluaties met helikopterpiloten en experts hebben de gekozen aanpak met succes bevestigd. “We hebben talloze iteraties en tests uitgevoerd met tientallen professionele helikopterpiloten om het meest realistische simulatieniveau te bereiken. Piloten die de simulator bij ons hebben getest, spreken van het enorme potentieel van deze technologie voor vliegtraining en voor het verbeteren van de vliegveiligheid”, zegt Fabi Riesen, CEO van VRM Zwitserland. De € miljoenen kostende simulatoren zouden wel eens hun einde nabij zijn. 
  • We hebben later vandaag een afspraak met VRM om dit toestel van dichtbij te gaan bekijken op de beurs. We zullen hier later over berichten.  

 

 • Pratt & Whitney ondersteunt ADAC in een SAF-testproject
  • ADAC Luftrettung vliegt vanaf december 2021 met SAF (bio kerosine) met de "Christoph Rheinland" vanop op Keulen/Bonn Airport en later met "Christoph Europe 1" vanop Aken/Würselen.
  • Frédéric Bruder, directeur van de non-profit ADAC Luftrettung, kondigde de start aan van reguliere medische noodoperaties op Keulen/Bonn Airport, vanop de internationale helikopterbeurs European Rotors. In deze test worden Safran turbines getest met SAF.
  • Het tweede onderzoeksproject in Duitsland met alternatieve vliegtuigbrandstof start in 2022 in Aken/Würselen met Christoph Europa 1. In dit project worden de Pratt & Whitney turbines met SAF getest. 
  • Bio kerosine is de zogenaamde Sustainable Aviation Fuel (SAF), een duurzame vliegtuigbrandstof waarmee de CO2-uitstoot over de hele levenscyclus (van productie tot consumptie) tot wel 80% kan worden verminderd ten opzichte van fossiele brandstof.  In Keulen - en later ook in Aken - zal in de eerste stap een mengsel van conventionele jet-A1-kerosine met een bio-kerosine-bijmenging van 35 procent worden gebruikt. Plan is om later deze mengverhouding met SAF verder te verhogen.
  • Dit betekent dat de ADAC Luftrettung-vloot een CO2-reductie van ongeveer een derde zou kunnen realiseren, wat overeenkomt met een reductie van ongeveer 6.000 ton CO2 met meer dan 50.000 reddingsmissies en meer dan 3,3 miljoen gevlogen kilometers per jaar.
  • De biokerosine die in Keulen wordt gebruikt door brandstofleverancier Air bp wordt geproduceerd uit gebruikte frituurolie, zonder het gebruik van natuurlijke plantaardige olie. 

 

Hieronder een sfeerbeeld van de eerste dag van de European Rotors beurs in Keulen

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *