Bezig met laden...

Logboek

Eerste grote inzet van de Duitse SAR NH90 NTH Sea Lions

Eerste grote inzet van de Duitse SAR NH90 NTH Sea Lions

Drie nieuwe NH90 NTH Sea Lions SAR helikopters hebben op 24 oktober voor het eerst geholpen bij een grote reddingsactie op de Noordzee, samen met hun voorganger de Sea King Mk41. 

Vorige dinsdag rond vijf uur in de ochtend kwamen de vrachtschepen "Polesie" en "Verity" in duisternis en zwaar weer met golven tot drie meter ten zuidwesten van het eiland Helgoland (Duitse Bocht) in aanvaring. De kleinere “Verity”, die onder Britse vlag voer, zonk.

Als eerste op de plaats van de aanvaring bevonden zich een reddingsschip van de DGzRS (Duitse Vereniging voor de Redding van Schipbreukelingen) uit Helgoland en een NH90 NTH Sea Lion van de Duitse marine. De helikopter werd om half zes 's ochtends gewaarschuwd en vertrok vanaf de marinevliegbasis Nordholz. 

Gezien de ernst van reddingsactie werden er snel extra Sea Lion's en Sea King's aan de reddingsmissie toegevoegd. Er waren in totaal drie NH90 Sea Lions en twee Sea King Mk41's in actie. 

Op een bepaald moment vlogen drie marinehelikopters tegelijk over het zoekgebied naar overlevenden. De twee typen multifunctionele helikopters zijn sinds juli van dit jaar parallel ingezet voor de SAR-reddingsdienst in de Baltische zee en de Noordzee. 

“Wij waren er om kwart over zes”, meldt NH90 helikopterpiloot Jan, “met hulp van onze nachtkijkers hebben we snel een van de schipbreukelingen gevonden en hem aan boord gelierd. Hij had echt geluk.” De marinehelikopter bracht de onderkoelde matroos vervolgens onmiddellijk aan land voor medische behandeling.

De drie NH90-helikopters waren in gebruik gedurende ongeveer 18 uur vliegtijd. Dit is de eerste grote reddingsmissie sinds dit nieuwe helikoptertype in dienst kwam bij de marine. De twee Sea Kings waren ook bijna 10 uur in de lucht. De foto toont het zoekpatroon van de NH90 Sea Lion naar overlevenden.

Door deze grote reddingsoperatie konden 2 van de 7 opvarenden worden gered. Een lichaam werd geborgen en 4 opvarenden zijn nog vermist.

Een speciale vaardigheid die marinevliegers onderscheidt van de meeste civiele piloten is hun vermogen om ‘s nachts en bij extreem slecht weer te opereren. De weersituatie was overdag iets verbeterd, maar 's avonds weer verslechterd met golven van drie meter en opnieuw regen. 

Piloot Jan is een van de marinevliegers die de Sea Lion heeft overgenomen toen deze werd geïntroduceerd. Hij had eerder met de Sea King gevlogen. "Bij een dergelijke grote reddingsoperatie is de Sea Lion aanzienlijk beter vergeleken met de Sea King ”, zegt hij. “We konden bijvoorbeeld sneller ter plaatse zijn en de betere automatische piloot en sensoren helpen enorm, vooral bij slecht weer.”

De NH90 NTH helikopter - Sea Lion

De Sea Lion is een specifieke Duitse marinevariant van de NH-90-helikopter, ook wel de “Naval Transport Helicopter (NTH)”-variant genoemd. Het vervangt de Sea King en kwam in dienst van de Duitse marine vanaf 2018 en is bedoeld voor zoek- en reddingsmissies (SAR). Daarnaast wordt de Sea Lion, net als voorheen de Sea King, gebruikt om vracht of mensen te vervoeren. Zijn secundaire rol omvat verkenning en situationeel bewustzijn dankzij de langeafstandssensoren.

De Duitse Marine heeft 18 Sea Lions in dienst waarvan de laatste in februari 2023 werd geleverd. De helikopters werden gebouwd door Airbus Helicopters in het Duitse Donauwerth.

Foto's © Duitse Bundeswehr

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *