Bezig met laden...

Logboek

Gama Aviation koopt SAS UK maar niet SAS / ESC Genk (update)

Gama Aviation koopt SAS UK maar niet SAS / ESC Genk (update)

Het Engelse beursgenoteerde GAMA Aviation (Lon : GMAA) heeft op 31 januari 2024 in een beursbericht aangekondigd dat het heeft ingestemd met de overname van SAS Specialist Aviation Services. GAMA had begin januari reeds zijn intenties bekendgemaakt. 

SAS Groep is ook het moederbedrijf van het Belgische helikopterbedrijf ESC uit Zwartberg maar dit bedrijf is niet betrokken bij deze overname en blijft in handen van zijn huidige eigenaar(s).  

Voor GAMA Aviation heeft deze deal een aantal voordelen:

  • Deze overname voegt nog meer schaal en kracht toe aan Gama's Special Mission strategische business unit met zo'n £27 miljoen aan jaaromzet, drie belangrijke Britse contracten voor luchtambulances, zes geleasede Leonardo AW169-vliegtuigen en nog twee nationale veiligheidscontracten in het Midden-Oosten.
  • Deze extra capaciteit is een aanvulling op de Special Mission SBU die een Leonardo Service Center toevoegt in Staverton, Gloucestershire.
  • Operationele synergiën door combinatie van activiteiten werden geïdentificeerd.

De SAS-groep verkocht haar Britse dochteronderneming nadat het sinds 2021 een aantal operationele en financiële herstructureringen had ondergaan, in het kader waarvan het haar eigen helikopters heeft verkocht om een 'asset light’ bedrijfsmodel na te streven.

Hoewel deze acties de onderliggende vooruitzichten van het Britse SAS hadden verbeterd, stelde de Groep vast dat de kapitaalstructuur onhoudbaar was en dat de onderliggende bedrijfsvooruitzichten beter zouden worden door deel uit te maken van een grotere groep met een sterke balans. Hoewel de resultaten voor 2023 niet zijn gepubliceerd, zou het bedrijf een onderliggend verlies hebben gerapporteerd.

De GAMA Aviation Groep heeft de handel en activa van SAS UK overgenomen van FRP, de intussen aangestelde bewindvoerder, voor een bedrag van £280.000. Maar rekening houdend met de initiële werkkapitaalbehoeften van het bedrijf bij voltooiing van de overname, de nodige voorzieningen voor herstructureringskosten en transactiekosten, verwacht de GAMA Groep dat de totale kosten van de overname circa £ 3,0 miljoen zullen bedragen. De Groep zal ook leaseverplichtingen op zich nemen voor helikopters en onroerend goed met klantencontracten ter waarde van circa £ 8,7 miljoen.

 

ESC Belgium niet betrokken bij deze overname van SAS UK

Zoals gezegd is de SAS Group ook eigenaar van Belgische helikopterbedrijf ESC in Zwartberg / Genk. Maar dit bedrijf is niet betrokken in de verkoop van SAS UK aan GAMA Aviation. ESC Belgium (tot voor de overname ook bekend als Specialist Aviation Services - Belgium) blijft in handen van zijn huidige eigenaars.

ESC is onder meer gespecialiseerd is in onderhoudsdiensten aan MD helikopters onder EASA en FAA goedkeuringen. Het is ook gespecialiseerd in installatie en onderhoud van luchtvaart avionics. Begin vorig jaar won ESC Belgium het onderhoudscontract voor de MD-helikoptervloot van de Belgische Politie.

In een statement heeft de general manager van ESC Belgium, Raf Roggen, de naamverandering van SAS Belgium in ESC Belgium bevestigd, en benadrukt hij de operationele en financiële onafhankelijkheid van ESC Belgium. We wensen het team van ESC Belgium heel veel succes verder! 

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *