Bezig met laden...

Logboek

Jaarlijks $8 miljard voor VS-helikopters

Jaarlijks $8 miljard voor VS-helikopters

Elk jaar maakt de Amerikaanse GAO (Government Accountability Office) een volledig rapport over alle helikopters en vliegtuigen welke het Amerikaanse leger in gebruik hebben. Je krijgt dan een gedetailleerde analyse over de aantallen, inzetbaarheid en kostprijs van elk toestel en de nodige commentaar.

Wij hebben in dit rapport het hoofdstuk 'Helikopters' (klik hier) doorgenomen en hieronder een overzicht gemaakt van de 10 helikoptertypes die de Amerikaanse Defensie in gebruikt heeft.  

Het overzicht betreft de helikopters die in 2020 in dienst waren en de totale kostprijs van $ 8,1 miljard is om deze 4.040 helikopters gedurende dat jaar in dienst te houden en in het totaal 657.000 uren te laten vliegen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een paar vaststellingen:

  • De drie werkpaarden van de Amerikanen, de Apache, de Chinook en de Black Hawk, vliegen relatief goedkoop. Zelfs de Apache doet het met $5.200 zeer goed. Men zou toch verwachten dat deze toestellen dan ook meer worden ingezet maar de gemiddelde inzet respectievelijk 176, 139 en 138 vlieguren per jaar is niet meer dan normaal.
  • Dat het aantal vlieguren per jaar / per toestel relatief laag is heeft te maken dat ook toestellen die buiten dienst zijn voor grote onderhoudswerken of upgrades in de aantallen worden meegerekend. 
  • De marine helikopters zijn dure helikopters in gebruik (MH53-E, MV-22B, MH60). De combinatie van mechanische complexiteit (meestal opklapbare rotoren) en corrosie door het zeewater resulteert in hoge onderhoudskosten.
  • De Bell AH-1Z Viper die als goedkoper alternatief voor de Apache wordt aangeboden maakt deze claim niet waar. Het toestel is in gebruik 4x duurder dan de Apache AH64 D/E. Een verklaring voor deze hoge operationele kost geeft de GAO er niet bij.
  • Met een kost per vlieguur van $80.000 is de CV22 Osprey zonder meer de duurste helikopter of beter tiltrotor in de vloot van de Amerikaanse Defensie. Het is dan ook opmerkelijk dat het Amerikaanse leger vorige week koos voor de Bell V-280 Valor tiltrotor als winnaar van de FLRAA-competitie. Dit toestel moet op termijn ook de Black Hawk vervangen. 

Met een jaarlijkse totale operationele en onderhoudskost van $ 8 miljard spenderen de Amerikanen een vermogen om hun 4.000 legerhelikopters te laten vliegen. Opmerkelijk zijn de grote verschillen tussen de types waarbij men snel tot de conclusie komt dat de Apache, de Chinook en de Black Hawk zonder meer de toppers zijn.

Met de Chinook en de Apache in dienst heeft de Nederlandse Defensie duidelijk een prijsbewuste keuze gemaakt. De Belgische Defensie moet nu ook een keuze maken en kan uit het GAO-rapport veel wijsheid halen.  

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *