Bezig met laden...

Logboek

Veiligheidsinnovatie: de Fenestron

Veiligheidsinnovatie: de Fenestron

Het is zeker een feit dat de helikopterindustrie sinds de jaren vijftig van vorige eeuw veel verbeteringen op het gebied van veiligheid heeft bereikt, en technologie heeft een belangrijke bijdrage geleverd om ervoor te zorgen dat de veiligheidsrecords van de hele luchtvaartindustrie zeer aanzienlijk zijn verbeterd. 

De combinatie van technische verbeteringen en verplichtingen voor nauwgezet onderhoud hebben ertoe geleid dat technische fouten minder dan 10% van de hedendaagse ongevallen veroorzaken daar waar de menselijke fouten meer dan 85% van de ongevallen met helikopters veroorzaken.

Een technologie die veiligheid van personen van grondpersoneel en passagiers rond de helikopter heeft verbeterd is de Fenestron staartrotor. De traditionele staartrotor was en is ook vandaag nog een belangrijk veiligheidsrisico bij helikopters. 

Een van de meest herkenbare innovaties van Airbus Helicopters, de Fenestron, ging 'de lucht in' op het tweede prototype van de Gazelle in 1968. Sindsdien is het typisch geworden voor Airbus-helikopters, met de H160 die deze veiligheids-verhogende en geluids-reducerende technologie naar de volgende generatie van helikopters brengt.  

Het versterken van de veiligheid was altijd het hoofddoel van de Fenestron. Het idee achter het omhullen van de staartrotor is oorspronkelijk ontwikkeld om extra bescherming te bieden aan werknemers op de grond, maar ook om de staartrotor te beschermen tijdens voorwaartse vluchten en in gecompliceerde operationele omgevingen, zoals het werken rond hoogspanningsleidingen. Voordelen van geluidsreductie volgden na veel onderzoek en optimalisatie van de ene generatie van de Fenestron naar de volgende. 

Oorspronkelijk de "Fenestrou" genoemd, wat Provençaals is voor "klein raam", evolueerde de term naar de beroemde Fenestron. Het werd voor het eerst gecertificeerd op de Gazelle in 1972 en vervolgens geïntegreerd in het eerste eenmotorige Dauphin-prototype, met de maidenvlucht in juni 1972.

De tweede generatie kwam eind jaren 1970 met een volledig composiet Fenestron, die de diameter van de nieuwe Dauphin's Fenestron met 20% vergroot tot 1,10 m. Deze verbetering werd ingegeven door de eis van de Amerikaanse kustwacht voor een zeer wendbaar vliegtuig voor opsporings- en reddingsoperaties. De vliegtuigen van de Amerikaanse kustwacht zijn nog steeds in gebruik en hebben meer dan 1,5 miljoen vlieguren verzameld.  

Ondertussen ging het onderzoek verder om de vorm van de Fenestron, bladfolies te optimaliseren en de geluidsreductie te verbeteren, vooral tijdens bepaalde vluchtfasen.

In 1994 werd de 3e generatie op de Airbus H135 gemonteerd en werd het geluidsniveau geoptimaliseerd door een ongelijkmatige plaatsing van de lamellen.

In 1999 voerde de Airbus H130 zijn eerste vlucht uit met een van deze versie afgeleide Fenestron. De H145 volgde in 2010.  

Tegenwoordig bezit de H160 de nieuwste en grootste Fenestron die op een Airbus-helikopter met een diameter van 1,20 m is gebouwd.

Het feit dat het tot 12° gekanteld is, zorgt voor verbeterde prestaties met een extra laadvermogen en verhoogde stabiliteit, vooral bij lage snelheden. Met de H160 zal de Fenestron de komende decennia een van de kenmerken van Airbus-helikopters in de lucht zijn.

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *