In de Belgische Kamercommissie Volksgezondheid gisteren maakte Minister Maggy De Block dat ze geen wijzigingen zal doorvoeren aan de financiering van de West-Vlaamse MUG Heli, die werkt vanuit het AZ Sint-Jan in Brugge. De jaarlijkse bijdrage van 62.500 euro van de federale overheid blijft onveranderd. De MUG Heli kost jaarlijks zowat 650.000 euro.
Reeds ettelijke jaren kampt het IMDH (Instituut Medische Dringende Hulp), de inrichtende macht van de West-Vlaamse MUG Heli met een zeer krap budget. Om het budget voor een permanente beschikbaarheid van de helikopter en zijn bemanning te garanderen wordt er jaarlijks weer beroep gedaan op een ganse groep kleine en grote sponsors.
Naast een beperkte bijdrage van de federale overheid is er een substantiele bijdrage van de Provincie West-Vlaanderen alsmede een bijdrage van een ganse reeks gemeenten in West-Vlaanderen, enkele in Oost-Vlaanderen en een paar in Nederlands Zeeland. Ondanks het feit dat de MUG-heli ook in Oost-Vlaanderen actief is weigert de Provincie Oost-Vlaanderen principieel iets bij te dragen.
Naast overheden zijn er ook een paar bedrijven die beslist hebben om de werking van de MUG-heli te ondersteunen alsmede een aantal privé sponsors.
In de Kamercommissie moest Minister De Block haar beleid ter zake komen toelichten op vraag van Kamerleden Nathalie Muylle (CD&V, onder-voorzitter van de Kamercommissie) en Annick Lambrecht (SP.A). Lambrecht stelde een parlementaire vraag en ijverde daarin voor duidelijke initiatieven om de West-Vlaamse mugheli in de lucht te houden.
In haar antwoord zei de Minister dat ze zich in eerste instantie wenst te focussen op de hervorming van het dringend medisch wegvervoer. Eens deze hervorming achter de rug is zal de positie van de helikopters herbekeken worden. Maar intussen zal er geen extra federale subsidie komen.
Je kunt het verslag van de Kamercommissie hier nalezen; de geanimeerde discussie Heli Mug start op bladzijde 17.
De MUG-heli voert zo’n 700 interventies uit op jaarbasis. Gemiddeld zouden hierbij 40 levens per jaar gered worden. Hoe het nu verder moet met de financiering van de MUG-heli en of de Provincie West-Vlaanderen verder zal kunnen subsidieren zal in de komende maanden duidelijk moeten worden. Intussen zullen de "Helden van hier..In de lucht" zich verder inzetten om mensenlevens te redden.
Zoals Peter van Zutphen in een reactie op ons vorig artikel over de MUG-Heli schreef wordt het tijd dat we even naar onze Noorderburen kijken; zij weten zonder al deze discussie reeds jaren een vloot medische helikopters in de lucht te houden die zorg dragen voor snelle medische interventie's over het ganse Nederlandse grondgebied.
Overigens is er geen communautair probleem, ook Wallonie heeft een eigen medische helikopter die met dezelfde problemen kampt.