Bezig met laden...

Logboek

50e verjaardag van de Leonardo A109C, de eerste Italiaanse succeshelikopter

50e verjaardag van de Leonardo A109C, de eerste Italiaanse succeshelikopter

De A109C, de eerste volledig in Italië ontworpen tweemotorige helikopter, maakte zijn eerste vlucht op 4 augustus 1971. Het was St. Dominic's Day, ter ere van graaf Domenico Agusta, die de toestemming gaf voor de bouw van de eerste prototypes waaruit deze succesvolle helikopter destijds werd gebouwd. In de jaren 1960 had Agusta reeds een civiele eenmotorige A109A helikopter ontwikkeld. 

De A109C is ontstaan ​​uit een idee van Bruno Lovera, verantwoordelijk voor het ontwerp en de bouw van helikopters bij Agusta SpA, die Domenico Agusta toestemming vroeg voor de bouw van drie prototypes van een nieuwe revolutionaire helikopter en deze te laten certificeren. 

De eerste vlucht vond twee en een half jaar na de eerste haalbaarheidsstudies plaats. De A109, bestuurd door Ottorino Lancia, toonde onmiddellijk een goed niveau met minder trillingen en een opmerkelijke wendbaarheid. Ook de resultaten op het gebied van geluidsoverlast waren goed. Het bedrijf besteedde veel aandacht aan de klant en zijn missie en om de werklast van de piloot te beperken

Na de eerste vlucht gingen de tests en studies verder om het prototype tot de certificering te brengen. In september 1971 werd een rapport gepresenteerd, vergezeld van tekeningen met betrekking tot de definitieve versie van de helikopter.

De A109 was uitgerust met innovatieve kenmerken, zoals de vierbladige gelede hoofdrotor en de halfstijve tweebladige staartrotor. De romp was gemaakt van een lichte legering, evenals de staartboom. 

Het was de eerste, volledig in Italië ontworpen helikopter die om certificering vroeg bij de RAI (Italian Aeronautical Register). Parallel werd voor de A109 ook de certificering aangevraagd bij de Amerikaanse FAA (Federal Aviation Administration).

De certificering is in 1975 verkregen, zowel door RAI als door de FAA. De A109 werd beschreven als een helikopter met 8 stoelen, inclusief de piloot, met een maximaal totaalgewicht van 2.400 kg, een leeggewicht van 1.400 kg, volledig gearticuleerde 4-bladige hoofdrotor, semi-rigide tweebladige staartrotor, Allison 250-C20-motoren, tweemotorig vermogen 692 Shp, eenmotorig vermogen 400 SHP, VNE-snelheid 168 knopen.

Dankzij de A109 stapte Agusta over van het produceren van gelicentieerde helikopters naar eigen helikopters en betrad het daarmee de markt van de meest toonaangevende fabrikanten van helikopters ter wereld. En de FAA-certificering gaf toegang tot de Amerikaanse markt, een zeer belangrijke mijlpaal.

De eindassemblagelijnen van de A109 bevonden zich in de Italiaanse fabrieken van Cascina Costa en Frosinone voor respectievelijk de civiele en defensieversies. Door de modulariteit van de helikopter konden de productieactiviteiten worden verdeeld over alle bedrijven van de groep. Deze aanpak bood de managementflexibiliteit die nodig was om effectief te reageren op productieplannen die zich aanpasten aan een groeiende markt.

De leveringen begonnen in 1976 aan overheidsklanten, zowel in Italië als in het buitenland. De meeste Italiaanse institutionele operators, van het Italiaanse leger tot de politie, Carabinieri, Guardia di Finanza en de afdeling Civiele Bescherming, gebruikten de A109 in verschillende configuraties en voor verschillende missies.

Na de certificering van het basismodel werd een reeks versies ontwikkeld voor specifieke missies: ambulance, politietaken, bergredding, bewakingsmissies op zee:

  • in 1971: A109 ALLISON250-C20 motor
  • in 1976: A109A ALLISON 250-C20B motor
  • in 1981: A109 AII ° ALLISON 250-C20R / 1 motor
  • in 1989: A109C composiet hoofdrotorbladen
  • in 1992: A109 K2 TURBOMECA-ARRIEL 1K1-motor

In 1996 werd de erfenis van de A109 overgenomen door de A109 Power, waarmee een nieuw succesverhaal begon.

In 2000 fuseerde Agusta met het Britse Westland en kreeg het fusiebedrijf de naam Agusta-Westland. Na een aantal schandalen wilde men af van de naam Agusta en kreeg de onderneming de naam van zijn aandeelhouder Finmeccanica. Sinds 2016 opereert de helikopteronderneming onder de naam Leonardo. 

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *